Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Jaunas psihoaktīvās vielas (JPV), tostarp tā dēvēto "spaisu" visā Eiropas Savienībā aizliegs īsākā laikā, bet sodi par ražošanu un izplatīšanu tiks pielīdzināti sodiem par citu aizliegto vielu apriti, informē EP Informācijas biroja Latvijā pārstāve Signe Znotiņa-Znota.

Eiropas Parlamenta apstiprinātie noteikumi ļaus ievērojami īsākā laikā noteikt jaunu psihoaktīvo vielu nodarīto kaitējumu un nepieciešamības gadījumā ierobežot to apriti ES līmenī.

Dalībvalstu atbildīgajām iestādēm līdzšinējā gada laikā būs seši mēneši laika, lai īstenotu ES lēmumu. Tiks uzlabota arī informācijas apmaiņa, izmantojot Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centru (EMCDDA).

Situācijas aktualitāti skaidri norāda dati par 2016. un 2017. gadu. Šajā laika posmā Eiropas Savienībā pēc jauno psihoaktīvo vielu lietošanas mira 254 cilvēki. "Mūsu pienākums ir aizsargāt iedzīvotāju, jo īpaši jaunākās paaudzes, veselību, ātri vēršoties pret šo vielu izplatību un labāk koordinējot dalībvalstu rīcību," debatēs uzsvēra Polijas eiroparlamentārietis un direktīvas projekta ziņotājs Mičals Boni.

"Vairums jauno psihoaktīvo vielu ražo Ķīnā un Indijā, un tās kļūst aizvien populārākas. Tās iespējams iegādāties kā tiešsaistē, tā veikalos, un varas iestādēm ir sarežģīti kontrolēt to izplatību," līdzšinējo situāciju skaidroja EP ziņotāja Terēza Žimeneza-Beserila no Spānijas. Viņa uzsvēra, ka jaunā likum mērķis ir ierobežot vielu pieejamību un panākt ražotāju un izplatītāju sodīšanu.

JPV ir vielas, ko iespējams brīvi iegādāties un kuru iedarbība ir līdzīga, piemēram, kokaīna, heroīna vai marihuānas iedarbībai. Nosakot aizliegumu, vairuma JPV ražošana, izplatīšana un pārdošana kļūtu sodāma ar 5-10 gadu ilgu cietumsodu, kāds jau tiek piemērots par pazīstamo narkotiku izplatīšanu.

Jaunie noteikumi arī stiprinās Eiropola lomu, nosakot organizētās noziedzības iesaisti narkotiku ražošanā un izplatīšanā.

Eiropas Parlaments apstiprināja izmaiņas EMCDDA regulā ar 609 balsīm jeb pārliecinošu vairākumu. ES dalībvalstīm direktīvas prasības savos likumos jāiestrādā gada laikā. Atjaunotā regula stāsies spēkā, pārejas periodam beidzoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!