Foto: DELFI Aculiecinieks/ Žanete Eglīte

ES izmantos Solidaritātes fonda mehānismus, lai palīdzētu Baltijas valstīm, uzrunā Eiropas Parlamentā paziņoja Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers.

EK līderis norādīja, ka Eiropas Savienībai jāizrāda solidaritāte Spānijai un Portugālei, kurās pieredzēti traģiski mežu un krūmāju ugunsgrēki, kā arī Baltijas valstīm, kuras šogad skārušas netipiski spēcīgas lietavas un tām sekojoši plūdi.

"Baltijas valstis pirms dažiem mēnešiem pieredzēja lielas lietusgāzes, un mums šādos gadījumos jānāk kopā, lai palīdzētu. Izmantosim visus Solidaritātes fonda mehānismus, lai palīdzētu, gan Baltijas valstīm, gan Spānijai un Portugālei," uzrunā pauda Junkers.

Viņš arī lūdzis komisāru humānā palīdzības un krīžu pārvarēšanas jautājumos Hristu Stiljanidi mēneša laikā nākt klajā ar ierosinājumiem, lai nākotnē šāda tipa palīdzība ES iekšienē un ārpus tās varētu tikt sniegta ātrāk.

Oktobra sākumā Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs par kritisko situāciju, kurā nonākuši daudzi lauksaimnieki pēc augusta un septembra ilgstošajām lietavām Latgalē, Vidzemē un Sēlijā, informēja ES Lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Filu Hoganu, kurš Latviju apmeklēja darba vizītē,

Lietavas iznīcināja šā gada ražu, kā arī apturēja iespēju zemi apstrādāt. Ārkārtējā situācijā nonākušie Latvijas lauksaimnieki cieta lielus zaudējumus un nebija spējīgi izpildīt saistības.

"Pēc kopējo zaudējumu aprēķināšanas mēs izvērtēsim iespēju izmantot ES Solidaritātes fonda paredzētos pasākumus, jo neizslēdzam iespēju, ka minimālais zaudējumu slieksnis šī fonda apgūšanā būs sasniegts. Tā kā ES Solidaritātes fonds neparedz atbalstu lauksaimniekiem, tādēļ šajā lauksaimniekiem ārkārtējā situācijā vērsīšos pie komisāra Fila Hogana, lai izmantotu paredzētās iespējas piemērot ES atbalsta pasākumus Latvijai ārkārtējā situācijā," toreiz skaidroja zemkopības ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!