Foto: AP/Scanpix

Krievijas pilsētā Rostovā pie Donas, kur augustā postošā ugunsgrēkā nodega vairāk nekā 120 ēkas, pilsētas vadība aizliegusi nopostīto māju atjaunošanu, vēsta "Currenttime".

Turklāt zeme, uz kuras atradās īpašumi, "brīvprātīgi-piespiedu kārtā" tiks nodota pašvaldības īpašumā, paziņojis pilētas mērs Vitālijs Kušnerevs. Pirms ugunsgrēka te atradās pārsvarā viena un divu stāvu koka ēkas bez kanalizācijas un ūdensvada.

Milzīgais ugunsgrēks Rostovas pie Donas centru piemeklēja 21. augustā. Liesmas sākušās izgāztuvē. Uz koka apbūvi pārmetušās ugunis izdevās apvaldīt tikai nākamajā dienā. Viens cilvēks gāja bojā un vairāki desmiti vērsās pēc medicīniskās palīdzības.

Vietējie iedzīvotāji pēc ugunsnelaimes atzīmēja, ka zeme zem mājām ir gards kumoss būvniekiem. Cilvēkiem vairākas reizes ticis draudēts ar dedzināšanu, ja viņi nepiekritīs pārdot zemi par vairākas reizes pazeminātu vērtību, ziņoja portāls "Don News".

Kad pārrunas pārtrūkušas, kopš vasaras sākuma rajonā notikuši vairāk nekā 10 ugunsgrēki. Vietējie ir pārliecināti, ka tā bija ļaunprātīga dedzināšana.

Pavisam augustā notikušajā ugunsnelaimē nodega vairāk nekā 120 mājas un tika evakuēti 650 cilvēki. Kad ļaudis sāka atgriezties un atjaunot mājas, kas nebija pilnībā nopostītas, izrādījās, ka varasiestādes par neatjaunojamām atzinušas pat tās rajona ēkas, kuras liesmas praktiski nebija skārušas.

Pilsēta 400 cietušajiem solīja kompensācijas, kas vienam iedzīvotājam neatkarīgi no viņa zaudētā īpašuma lieluma paredz tiesības pretendēt uz 33 kvadrātmetru dzīvojamo platību jeb pusotru miljonu rubļu.

Nodegušo māju īpašnieki uzstāj, ka par šādu naudu nav iespējams nopirkt piemērotu dzīvokli pilsētas centrā. 127 cilvēki nedabūs arī šo kompensāciju, jo viņiem ir citi īpašumi.

Pilsētas mērs nav paskaidrojis, kas tiks celts nodegušo ēku vietā. Kopš 2012. gada interesi par šo rajonu izrāda enerģētikas giganta "Gazprom" celtniecības kompānija, norāda "Don News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!