Foto: Reuters/Scanpix

Spānijas autonomā Katalonijas reģiona amatpersonas negrasās pakļauties Spānijas valdības pavēlēm, ja Madride īstenos draudus un pārņems varu reģionā, BBC atklājis Katalonijas ārējo attiecību pārstāvis Rauls Romeva.

Viņš skaidro, ka Spānijas valdība strādā pretēji katalāņu vēlmēm. Iepriekš valsts premjerministrs Mariano Rahojs izziņoja plānus atlaist reģiona valdību un samazināt autonomijas parlamenta pilnvaras. Tiek uzskatīts, ka Spānijas Senāts valdības plānus varētu apstiprināt piektdien, kā arī izsludināt reģionālās vēlēšanas.

Katalonijas partijas, kuras iestājas par autonomijas neatkarību, drīzākajā laikā iecerējuši apspriesties un pasludināt savus plānus.

Katalonijas valdība Karlesa Pudždemona vadībā 1. oktobrī sarīkoja neatkarības referendumu. Lai gan Spānijas amatpersonas pasludināja to par nelikumīgu, ar bruņotas policijas un citu tiesībsargājošo struktūru palīdzību slēdza daudzus vēlēšanu iecirkņus, kā arī vērsās pret referenduma dalībniekiem ar spēku, Katalonijas valdība paziņoja, ka referendums ir noticis.

Rezultāti liecina, ka no 43% Katalonijas iedzīvotāju, kas piedalījās referendumā, pārliecinošs vairākums jeb 90% balsojuši par neatkarību. Centrālā valdība un tiesa balsošanu pasludinājušas par pretlikumīgu. Turklāt referendumā nepiedalījās daudzi neatkarības pretinieki, uzskatot, ka balsošanas rezultāti nebūs leģitīmi, norāda BBC.

Pēc referenduma Pudždemons gan pretēji gaidītajam nesteidza uzreiz pasludināt Katalonijas neatkarību, aicinot uz dialogu ar Madridi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!