Ir parādījušies jauni pierādījumi par to, ka zenītraķešu komplekss "Buk", ar kuru, domājams, 2014. gada vasarā virs Ukrainas austrumiem notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna, Ukrainā tika ievests no Krievijas.

Ceturtdien Starptautiskā apvienotā izmeklēšanas komanda (JIT), kas izmeklē reisa MH17 katastrofu virs Donbasa, publicēja jaunu fotogrāfiju ar to pašu "Buk" iekārtu, kuru saista ar lidmašīnas notriekšanu 2014. gada 17. jūlijā.

Izmeklēšanas grupa jau iepriekš secināja, ka lidmašīna notriekta no prokremlisko kaujinieku kontrolētās teritorijas ar "Buk", kas ievests no Krievijas.

Attēlā redzama uz treilera novietotās pretgaisa aizsardzības raķešu iekārtas labā puse. Pie attēla JIT paskaidro, ka tas, domājams, uzņemts 2014. gada 17. jūlijā Doņeckas piepilsētā Makijivkā.

Neatkarīgā pētnieciskā grupa "Bellingcat" foto uzņemšanas vietu precizē: "Bet tagad mēs varam pārliecinoši teikt, ka patiesībā fotogrāfija uzņemta Doņeckā Iļjiča prospektā 78, krustojumā ar Šahtostroiteļu ielu."

Šī ir jau devītā fotogrāfija ar šo pašu "Buk" iekārtu un "Bellingcat" uzskata, ka līdz ar to vairs nav ne mazāko šaubu, ka MH17 notriekts ar no Krievijas ievestu iekārtu.

"Līdz šai dienai praktiski nebija šaubu, ka MH17 notrieca ar Krievijas "Buk". Tagad, kad ir devītais pierādījums par Krievijas Bruņotajiem spēkiem piederošas iekārtas klātbūtni Ukrainas austrumos, vairs nevar būt vispār nekādu šaubu," teikts "Bellingcat" paziņojumā.

Pētnieki norāda, ka jaunā attēla salīdzināšana ar iepriekš zināmiem video, kur "Buk" nofilmēts no labā sāna Krievijā un Ukrainas Torezā, ļauj apgalvot, ka tā ir viena un tā pati iekārta.

"Bellingcat" jau iepriekš ir izdevies identificēt, ka pašgājēja raķešu iekārta "Buk" ar numuru 332 piederējusi Krievijas 53. zenītraķešu brigādei. Jūnijā "Bellingcat" publicēja fotogrāfiju, kurā šī pati "Buk" iekārta redzama Krievijā pirms pārvešanas uz Ukrainu.

Žurnālistu un ekspertu organizācija "Bellingcat", kas savā izmeklēšanā strādā ar brīvpieejas tīmekļa resursiem, februārī publicētā ziņojumā secināja, ka "Buk" pārvešanu uz Ukrainu vadīja atvaļināts Krievijas virsnieks Sergejs Dubinskis, kurš medijos iepriekš bija zināms kā Doņeckas kaujinieku izlūkošanas komandieris ar segvārdu Drūmais.

Malaizijas lidsabiedrības "Malaysian Airlines" pasažieru reisa MH17 lidmašīna "Boeing 777" 2014. gada jūlijā bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, kad tā avarēja prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas teritorijā.

Visi 298 uz klāja esošie cilvēki, tostarp 196 nīderlandieši, gāja bojā. Rietumi un Ukraina notikušajā vaino prokremliskos nemierniekus, kuri lidaparātu notriekuši ar Krievijas piegādātu pretgaisa aizsardzības sistēmu "Buk".

Tikmēr Maskava, kas atbalsta un apbruņo kaujiniekus, savu un kaujinieku vainu kategoriski noliedz, notikušajā vainojot Kijevu.

Maskava arī bloķēja ANO Drošības padomes rezolūciju par starptautiska tribunāla izveidi MH17 notriekšanas lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!