Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jaunizraudzītā Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Arderna apņēmusies tuvāko trīs gadu laikā sarīkot referendumu par marihuānas legalizēšanu valstī, vēsta raidsabiedrība BBC.

Arderna piektdien pauda, ka, viņasprāt, cilvēki nav jāapcietina par marihuānas lietošanu, taču viņa vēlas uzzināt pārējo tautiešu viedokli. Šis solis no viņas pārstāvētās Darba partijas kolēģiem izpelnījās ovācijas, norāda BBC.

Ceturtdien 37 gadus vecā Arderna kļuva par jauno Jaunzēlandes valdības vadītāju. Viņas pārstāvētā partija koalīcijā darbosies kopā ar Zaļo partiju un partiju "Jaunzēlande pirmā".

Ardernas kļūšana par premjeri pārtrauks nedēļām ilgo dīkstāvi Jaunzēlandes valdībā, kas iestājās pēc septembrī notikušajām vēlēšanām. Nacionālā partija ieguva 56 vietas – par divām vairāk nekā Darba partija un Zaļo partija kopā ņemtas. Taču vēlēšanu uzvarētāja nespēja izveidot valdošo koalīciju, jo starp Zaļo partiju un Nacionālo partiju pastāvēja nesaskaņas dažādos jautājumos, piemēram, par imigrācijas politiku.

Arderna gan noliedz, ka vadīs "zaudētāju koalīciju" un ir pozitīvi noskaņota par tās ilgtspējību.

Nākamnedēļ viņa izklāstīs konkrētus darba kārtības jautājumus jaunajai valdībai, taču piektdien viens no pieminētajiem uzdevumiem bija marihuānas legalizācija, ko iecerēts izlemt referendumā.

Lai gan Arderna pauda, ka atbalsta legalizēšanu, viņa norādīja – pastāv bažas par kaitējumu jauniešu veselībai. Tāpēc jaunzēlandiešu viedokli viņa iecerējusi noskaidrot referendumā.

Marihuānas lietošana joprojām ir nelegāla vairumā valstu, atgādina BBC. Izņēmums ir daži ASV štati, Kanāda, Kolumbija, Dienvidāfrika, Spānija un dažas Nīderlandes kafejnīcas. Taču Urugvajā legāla ir ne vien marihuānas patērēšana, bet arī tās audzēšana un pārdošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!