Foto: Publicitātes foto

ASV atbalstītā Sīrijas kurdu un arābu alianse piektdien pasludinājusi uzvaru pār džihādistu grupējumu "Islāma valsts" Rakā, paziņojot, ka šī Sīrijas ziemeļdaļas pilsēta ir atbrīvota no ekstrēmistu klātbūtnes.

Talal Silo ( Spoxman of SDF): we will deliver Raqqa city to Raqqa Civil concil and we will protect it from external attacks pic.twitter.com/npbDHEARlH— Massoud Mohammed (@M1Massoud) October 20, 2017

Kurdu vadītie Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF) oficiāli nodeva administrāciju padomei, kurā ietilpst vietējās amatpersonas un cilšu līderi. Ceremonija zīmīgā kārtā tika sarīkota pilsētas stadionā, ko "Daesh" bija pārvērtusi par ieroču noliktavu un cietumu, kur oponentus turēja ieslodzījumā un spīdzināja.

"Mūsu uzvara ir pār terorismu, un Rakas atbrīvošana iezīmē pēdējo nodaļu cīņās pret teroristiem Sīrijā," sacīja augsta ranga SDF komandieris un pārstāvis sakariem ar presi Talals Sillo. Viņš arī mudināja starptautisko sabiedrību un palīdzības organizācijas sniegt atbalstu izpostītās pilsētas atjaunošanā.

Četru mēnešus ilgajās Rakas atbrīvošanas kaujās dzīvību zaudējuši 655 vietējie un starptautiskie karotāji, sacīja Sillo. Tiek lēsts, ka kaujās krita vismaz 1300 džihādistu un aptuveni tāds pats skaits civiliedzīvotāju.

"Daesh" Raku ieņēma 2014. gadā, padarot to par pašu pasludinātā kalifāta "de facto" galvaspilsētu. Kauja Rakas atbrīvošanai no džihādistiem sākās jūnijā. "Daesh" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur kalifāta "Islāma valsts" izveidi un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Daesh", pēdējā laikā džihādistu kontrolētās teritorijas ievērojami sarukušas. Grupējums cenšas nostiprināties arī Ēģiptē un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!