Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Čehijā pēc piektdien un sestdien notiekošajām parlamenta vēlēšanām paredz radikālas valsts politiskās pārvaldes pārmaiņas. Priekšvēlēšanu aptaujās ar lielu atrāvienu vadībā izvirzījies miljardiera Andreja Babiša (attēlā pa kreisi) politiskais spēks, kas Čehiju varētu pievienot ES eiroskeptiķu frontei līdzās Ungārijai un Polijai, raksta "Politico".

Līdzšinēji vadošās Sociāldemokrātiskās partijas (ČSSD) spēkiem aptaujas uzrāda vien aptuveni 12,5% vēlētāju atbalstu, kas ir ievērojams kritums, salīdzinot ar iepriekšējās vēlēšanās 2013. gadā saņemtajiem 20,5% balsu. Tikmēr Babiša vadītajai populistiskajai partijai "ANO 2011" (ANO) atbalstu aptaujās sola ap 25% respondentu, kamēr iepriekšējās vēlēšanās to atbalstīja 18,7%. Lai gan ANO līdz šim bija koalīcijā, valsts ārpolitiskā virziena noteikšana bija ČSSD rokās.

Bijušā finanšu ministra Babiša popularitāti galvenokārt vairojusi viņa iestāšanās pret korupciju politikā, neņemot vērā, ka viņš pats ir apsūdzēts subsīdiju izkrāpšanā. Tāpat viņš aktīvi iestājies pret tā dēvētajām Eiropas Savienības (ES) migrantu kvotām, kā arī apgalvojis, ka "ES pārāk iejaucas Čehijas iekšpolitikā". Vienlaikus medijs atzīmē, ka priekšvēlēšanu kampaņās Čehijas statusam un lomai savienībā netiek pievērsta gandrīz nekāda loma.

Čehijas nostāšanās vienā frontē ar Poliju un Ungāriju varētu apgrūtināt ES vienotības panākšanu politiski svarīgu lēmumu pieņemšanā. "Ņemot vērā, ka Eiropas Savienība grasās virzīties divu ātrumu Eiropas virzienā, ir patiešām mulsinoši, ka čehu politiķi par to nediskutē un neieņem konkrētu pozīciju," atklāj Ņujorkas Universitātes Prāgas akadēmiskā centra vadītājs un politiskais analītiķis Jirži Pehe.

Čehijas iedzīvotāju vidū tikai 18% stingri iestājas par dalību ES, un vēl 38% atzinuši, ka dalībai ES ir vairāk pozitīvu nekā negatīvu faktoru, liecina aptaujas. Līdz ar to dalību ES atbalsta vairums čehu, bet vienlaikus Čehijā ir zemākais atbalsts dalībai ES starp Višegradas valstīm.

Līdz šim Babišs gan norādījis, ka "divu ātrumu Eiropas" modelis ir pieņemams un vairākkārt noraidījis ideju Čehijai pievienoties Eirozonai. Izskanējušās versijas par "divu ātrumu Eiropu" apzīmē ideju kopumu, kurā daļa Eiropas valstu virzītos uz aizvien ciešāku integrāciju, kamēr citas to nedarītu.

Līdzšinējie aptauju rezultāti liecina, ka Babišs varētu kļūt par nākamo Čehijas premjerministru. Viņa pozīcijas varētu nostiprināt sociāldemokrātu popularitātes kritums un čehu-japāņu izcelsmes uzņēmēja Tomio Okamuras finansētās galēji labējās "Brīvības partijas" pēdējā laikā pieredzētais negaidītais popularitātes pieaugums. "Brīvības partija", visticamāk, atbalstītu Babiša politikas eiroskeptisko virzienu, un tas simpatizē arī valsts prokremliskajam prezidentam Milošam Zēmanam.

Babišs ir otrs bagātākais cilvēks Čehijā, un viņa bagātība tiek lēsta 3,4 miljardu eiro apmērā, raksta "Politico". Viņš ir apūdzēts divu miljonu eiro izkrāpšanā un līdz šim savu vainu noliedzis.

Šis aspekts draud radīt viņam grūtības koalīcijas veidošanā, jo vairākas partijas paziņojušas, ka ar noziegumos apsūdzēto miljardieri nesadarbosies. Ja viņa partija pretēji aptauju rezultātiem nesaņems 25% atbalstu, Babišam premjera krēsls varētu iet gar degunu, un koalīciju centīsies veidot citas partijas, lēš Pehe. Tiesa, Babišs varētu noiet malā, par līderi ļaujot kļūt kādam savam domubiedram no ANO vadības.

"Politico" gan paredz, ka pat tādā maz ticamā scenārijā, ja Babišs nekļūst par premjeru, pēc šīm vēlēšanām miljardiera vadītās eiroskeptiskās partijas ietekme uz Čehijas ārpolitiku būs jūtama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!