Foto: AP/Scanpix

Uzrunā ceturtdien bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs nosodīja tendences ASV politikā, nepārprotami kritizējot esošo valsts vadītāju, visas runas laikā neminot vārdā pašreizējo valsts prezidentu Donaldu Trampu.

"Neiecietība tiek iedrošināta. Mūsu politika šķiet pakļauta sazvērestību teorijām un skaidriem safabricējumiem," teica Bušs. Viņš pārstāv Republikāņu partiju, no kuras rindām ievēlēts arī Tramps, kurš gan izpelnījies daudzu partijas biedru, tostarp ietekmīgā senatora Džona Makeina kritiku.

Atšķirībā no Trampa priekšgājēja Baraka Obamas Bušs līdz šim publiski ļoti maz komentējis jaunā prezidenta veikumu.

"Neiecietība jebkurā veidā ir amerikāņu pārliecības zaimošana, un tā nozīmē, ka pati mūsu nācijas identitāte ir atkarīga no pilsonisko ideālu nodošanas nākamajai paaudzei," pauda Bušs. "Mūsu jauniešiem nepieciešami pozitīvi paraugi. Pazemošana un aizspriedumi mūsu publiskajā dzīvē nosaka nacionālo toni, dod atļauju nežēlībai un neiecietībai, un sabojā bērnu morālo izglītību."

Bušs pauda, ka vienīgais veids kā nodot nākamajām paaudzēm pilsoniskos ideālus, ir tos iedzīvināt. Viņš brīdināja par draudiem, kas vērojami visā pasaulē un ir caurauduši amerikāņu sabiedrību un politiku.

"Kad mēs zaudējam tiekšanos uz mūsu ideāliem, tā nav demokrātija, kas ir pievīlusi. Pievīluši ir tie, kam ir jāaizsargā un jāaizstāv demokrātija," atzina bijušais prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!