Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Ietekmīgākajā sunnītu musulmaņu valstī pasaulē Saūda Arābijā karalis Selmans izdevis karalisko pavēli islāma mācības augstākajiem skolotājiem izanalizēt pravieša Muhameda mācības un izskaust no tām "nepatiesus un ekstrēmus" tekstu fragmentus, raksta "Guardian".

Medīnā topošajam vispasaules garīgo skolotāju konsīlijam dots valsts vēsturē nebijis uzdevums izskaust tā dēvēto islāma ekstrēmismu, izskatot visā pasaulē izplatīto un sludināšanā izmantoto sunnītu musulmaņu reliģisko literatūru.

Saūda Arābijas Kultūras un informācijas ministrija paziņojusi, ka Medīnā bāzētajam Karaļa Selmana Kompleksam jākļūst par pareizu un autentisku mācību avotu. Galvenā uzmanība tiks pievērsta Hadīta (dažkārt dēvēta par Sunnu) jeb pravieša Muhameda atzinumu un darbu pierakstu interpretācijām. Hadīts islāmā ir otra svarīgākā garīgā literatūra pēc Korāna un tiek uzskatīts par musulmaņu dzīves ceļa rādītāju.

Garīgo līderu uzevums ir izvētīt šos pierakstus, no tiem nodalot pretrunīgus un islāmam neatbilstošus tekstus, kuros tiek attainota slepkavību, teroraktu un citu noziegumu veikšana. "Šādām lietām nav vietas islāmā, miera reliģijā," teikts ministrijas paziņojumā. Konsīlijam dalībnieki tiks izvēlēti un nozīmēti ar karalisko rīkojumu.

Saūda Arābjas amatpersonas izteikušas bažas par teroristu aktivizēšanos gan pašu zemē, gan citās valstīs. Ņemot vērā, ka 2001. gada 11. septembra teroraktu dalībnieku vairums bija no bagātās monarhijas, terora draudi un aktivitātes palielinājušas spriedzi arī Saūda Arābijas attiecībās ar rietumvalstīm.

Pētījuma centra un domnīcas "Chatham House" līdzstrādniece Džeina Kininmonta medijam norāda, ka terorisma jautājums ir Saūda Arābijas "Ahileja papēdis". Tāpat viņa skaidro, ka valsts aizvien vairāk domā par savu starptautisko tēlu un šī iemesla dēļ aktīvi cīnās ar ekstrēmismu.

Vairākkārt izskanējuši apgalvojumi, ka tieši Saūda Arābijas finansētas mošejas Eiropā kļuvušas par džihādistu karotāju centriem, kuros tie iedvesmoti izpildīt teroraktus vai doties karot uz Tuvajiem Austrumiem. Saūda Arābija šīs apsūdzības noliegusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!