Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lai gan Kurdistānas autonomās valdības spēki jeb pešmerga pirmdien pameta pilsētu gandrīz bez cīņas pirms to pārņēma Irānas vadīto irākiešu šiītu "Tautas mobilizācijas spēki" un Irākas karaspēks, naktī uz ceturtdienu dažos pilsētas rajonos izcēlušās asiņainas kaujas, ziņo kurdu medijs "Bas News".

Vietējie iedzīvotāji, kuri pārsvarā ir etniskie kurdi, sacēlušies pret šiītu kaujiniekiem pilsētas Hanakinas rajonā. Kurdistānas autonomā reģiona prezidenta Masuda Barzani vecākais padomnieks Hemins Havrami medijam norādījis, ka iedzīvotāji arābu kaujiniekus no pilsētas rajona padzinuši un uz valdības ēkām atkal pacēluši Kurddistānas karogus.

Jau trešdienas pēcpusdienā soctīlos tika izplatītas fotogrāfijas, ka Kurdistānas karogs novietots arī pilskalnā pie vecā nocietinājuma mūriem, kur pirmdienas vakarā piekalnē tika izklāti Irākas un turkmēņu karogi.

Tiek lēsts, ka aptuveni 900 000 cilvēku apdzīvoto pilsētu dažu dienu laikā pametuši aptuveni 90 000 cilvēku. Etniski raibā pilsēta vēsturiski bijusi pārsvarā kurdu apdzīvota, bet Sadama Huseina režīma 80. gados īstenotās arabizācijas politikas rezultātā Kirkūkā un tās ar naftu bagātajā reģionā ievesti simtiem tūkstoši arābu šiītu pārsvarā no nabadzīgajiem valsts dienvidu reģioniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!