Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili otrdien uzrunājis tūkstošiem protestētāju, kas sapulcējušies pie Ukrainas parlamenta ēkas Kijevā, lai protestētu pret korupciju.

Demonstrācijā izcēlušās sadursmes starp protestētājiem un policistiem.

Ukrainas Iekšlietu ministrija publiskojusi fotogrāfiju, kurās redzams uz zemes guļošs policists ar asiņojošu degunu un ātrās palīdzības mediķi, kas sniedz viņam palīdzību. Tikmēr Ukrainas mediji ziņo, ka kāds gados vecāks vīrietis guvis smagu galvas traumu.

Saskaņā ar policijas aplēsēm uz mītiņu pulcējušies aptuveni 4500 cilvēku, kas pieprasa izveidot īpašu tiesu, kura izskatītu vienīgi korupcijas lietas, kā arī tiesiskās imunitātes atņemšanu Augstākās Radas deputātiem.

Saakašvili, uzrunājot demonstrantus, uzsvēra, ka Ukrainas prezidentam Petro Porošenko ir jāīsteno pieprasītās reformas vai arī jāatkāpjas no amata.

Vienlaikus viņš paziņoja, ka "korupciju nav iespējams apkarot, kamēr Porošenko ir pie varas".

Mītiņu organizējušas vairākas politiskās partijas, tostarp Saakašvili dibinātā Jauno spēku kustība un Jūlijas Timošenko vadītā "Batkivščina" ("Tēvzeme").

Mītiņā piedalījās arī opozīcijā esošās apvienības "Pašpalīdzība" atbalstītāji.

Saakašvili, kurš pašlaik ir persona bez pilsonības, Gruzijas pilsonību zaudēja 2015. gadā, kad Porošenko viņam piešķīra Ukrainas pilsonību un iecēla par Odesas apgabala gubernatoru. Taču šogad jūlijā Ukrainas pilsonība viņam tika atņemta ar pamatojumu, ka imigrācijas anketā Saakašvili nav pieminējis pret viņu Gruzijā ierosinātos kriminālprocesus.

Odesas apgabala gubernatora amatā Saakašvili atradās pusotru gadu, bet tad demisionēja, apsūdzot prezidentu Porošenko solījumu nepildīšanā un norādot, ka tiek bremzēti viņa centieni cīnīties pret korupciju augstu ierēdņu aprindās.

Saakašvili apgalvo, ka Ukrainas pilsonība viņam atņemta nepamatoti. Viņš paziņojis, ka likums esot viņa pusē gan Gruzijā, gan Ukrainā un ka vēlas Ukrainas tiesās aizstāvēt sevi pret izdošanu Gruzijai.

Pagājušajā mēnesī Saakašvili ar savu atbalstītāju palīdzību cauri slēgtam robežpunktam no Polijas puses ielauzās Ukrainā un devās uz Ļvivu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!