Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki" (SDF) ar ASV speciālo uzdevumu vienību un gaisa atbalsta palīdzību pabeiguši teroristu grupējuma "Daesh" pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētas Rakas atkarošanu Sīrijas ziemeļos, ziņo Kurdistānas medijs "NRT".

Otrdien SDF ar ASV atbalstu ieņēma pēdējās džihādistu pozīcijas Nacionālajā slimnīcā, kurā bija iekārtots "Daesh" komandcentrs, un stadionā, kurā teroristi bija sadzinuši lielu skaitu civiliedzīvotāju, kurus izmantoja kā dzīvo mērķi.

Kauju par Raku kurdu vadītie spēki sāka šī gada 6. jūnijā, bet pilnībā ielenkt pilsētu tiem izdevās pēc divām nedēļām – 19. jūnijā. Pirms tam SDF nostiprināja pozīcijas uz rietumiem esošajā Tabkā un pārņēma plašus mazapdzīvotus apgabalus uz ziemeļiem no pilsētas, kā arī iekaroja virkni ciemu gar Eifratu uz austrumiem no pilsētas.

Pirms Sīrijas pilsoņkara sākuma 2011. gadā Rakā dzīvoja 200 000 cilvēku, bet lielākā daļa devusies bēgļu gaitās. Tiek lēsts, ka kaujās par Raku miruši līdz 1300 civiliedzīvotāji, aptuveni tāds pats skaits džihādistu, kā arī līdz 700 SDF kaujinieku.

Iepriekš ziņots, ka, ASV vadītās starptautiskās koalīcijas atbalstītajiem SDF nostiprinoties pilsētas tuvumā, liels skaits "Daesh" kaujinieku ar ģimenēm pārcēlās uz Deir ez Zoru. Deir ez Zoras reģionā Sīrijas un Irākas pierobežā slēpjoties arī "Islāma valsts" kalifs Abu Bakrs al Bagdadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!