Foto: Publicitātes foto

Krievijas Čečenijas republikā populārā dziedātāja Zelimhana Bakajeva pazušana bez vēsts varētu būt saistīta ar Čečenijas drošības iestāžu īstenoto kampaņu pret gejiem, preses konferencē Maskavā pirmdien paziņoja Krievijas lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu tiesību aizstāvības organizācijas "Russian LGBT Network" dibinātājs Igors Kočetkovs.

Viņš norādījis, ka mūziķis pazudis laikā, kad autonomajā Krievijas apgabalā, visticamāk, notikusi jauna vēršanās pret tajā dzīvojošajiem gejiem vai par tādiem uzskatītiem vīriešiem, tostarp īstenotas masveidīgas aizturēšanas un spīdzināšanas, raksta "Radio Brīvā Eiropa".

Bakajevs pēdējo reizi redzēts Čečenijas galvaspilsētā Groznijā 8. augustā. "Augusta beigās mēs saņēmām apstiprinājumu savām sākotnējām aizdomām, ka Bakajevs aizturēts uz aizdoma pamata, ka ir homoseksuāls," atklāja Kočetkovs.

Šī gada aprīlī Krievijas laikraksts "Novaya Gazeta" publicēja pirmo ziņojumu par pret gejiem vērsto kampaņu Čečenijā, kuras laikā izturēti vismaz 100 vīrieši, kā arī vairāki nogalināti. Cita starpā atklāta taktika pēc aizturēšanām, spīdzināšanām un citu geju vārdu izspiešanas aizturētos atdot ģimenēm cerībā, ka tās pašas ar tiem "tiks galā". Čečenijā joprojām pastāv uzskats, ka geji ģimenei atnes kaunu, no kā iespējams atbrīvoties tikai ar tā dēvētajām "goda slepkavībām".

Tagad "Novaya Gazeta" publiskojis jaunu pētījumu, atklājot, ka vēršanās pret gejiem turpinājusies arī pēc aprīļa publikācijām, kā arī tām sekojošā Krievijas rīcības nosodījuma no rietumvalstu līderu un starptautisko organizāciju puses.

Сегодня исполнился ровно месяц с того дня, как Зелимхан вылетел рейсом Москва-Грозный в столицу Чечни. Через два дня он пропал безвести. 8 августа он со своей матерью вышел из дома с целью снять наличности в банкомате, в центральном отделении Сбербанка по ул. Первомайская, после чего мать уехала домой на такси, а он отправился навестить свою знакомую в ее офис, который находится в 800-х метрах от здания банка. Мать Бакаева - последний человек, который видел Зелимхана. Через несколько минут после того, как они разминулись с матерью, он написал смс своей знакомой следующего содержания: "Через 10 минут буду у тебя". В офис к знакомой он так и не пришел. #зелимбакаев #зелим #зелиминфо #зелимбакаевинфо #бакаевинфо #рамзан #рамзанкадыров #кадыров #грозный #чечня #москва #бакаевчечня #спасение #помощь #жизнь #zelim #zelimbakaev #bakaev #kadyrov #ramzankadyrov #grozny #chechnya #chechenrepublic #help

A post shared by Зелимхан Бакаев Информация (@zelimbakaevinfo) on Sep 6, 2017 at 2:17pm PDT

Kopš aprīļa vien ar Kočetkova vadīto organizāciju sazinājušies 79 cilvēki saistībā ar pret gejiem vērsto kampaņu. No viņiem 27 cilvēki paši bijuši Čečenijas amatpersonu nolaupīti un spīdzināti, bet vairums pārējo ir aizturēto radinieki un draugi. Tāpat "Russian LGBT Network" ir informācija par 15 cilvēkiem, kuri pēc spīdzināšanām nodoti saviem radiniekiem un pēc tam pazuduši bez vēsts.

Tiek uzskatīts, ka Bakajevs varētu būt aizturēts jaunākajā kampaņas posmā, kurā amatpersonas vērsušās pret izklaides jomā strādājošajiem gejiem vai par tādiem uzskatītiem vīriešiem. Popmūzikas izpildītāja ģimene vērsusies Čečenijas likumsargājošajās iestādēs, pieprasot informāciju, bet tādu līdz šim nav guvuši.

Savukārt policija Krievijā līdz šim atteikusies uzsākt kriminālprocesu par mūziķa mīklaino pazušanu.

Dziedātāja pazušanas gadījumu vēl dīvaināku padara kāda video parādīšanās soctīklos. Tajā redzamais vīrietis uzdodas par Bakajevu un apgalvo, ka atrodas Vācijā.

Lai gan Čečenijas oficiālie mediji to tūlītēji pārpublicējuši, kritiķi norāda, ka vīrietis tikai līdzinājies mūziķim, aizkari telpai bijuši aizvērti, bet tajā redzamās mēbeles un enerģijas dzēriens esot ražoti Krievijā, kas liekot apšaubīt video uzņemšanas vietu. Turklāt citu video neesamība, kā arī dziedātāja nesazināšanās ar māti, ar kuru viņam ir tuvas attiecības, un kura viņu redzēja pēdējā īsi pirms vīrieša pazušanas, rada šaubas par redzamā vīrieša identitāti un teikto.

Čečenijas autoritārais prezidents Ramzans Kadirovs līdzšinējās apsūdzības par vēršanos pret gejiem nosaucis par meliem. Vēl pavasarī viņš intervijā ASV televīzijas kanālam "HBO" skaidroja, ka Čečenijā geju nemaz neesot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!