Foto: AP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers pirmdien paziņojuši, ka tuvāko mēnešu laikā būtu jāpastiprina centieni noslēgt vienošanos par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

"Premjerministre un Eiropas Komisijas prezidents pārskatīja [Lisabonas līguma] 50. panta sarunās līdz šim panākto progresu un vienojās, ka šie centieni tuvāko mēnešu laikā ir jāpastiprina," teikts Mejas un Junkera kopīgajā paziņojumā pēc tikšanās Briselē.

Paziņojumā norādīts, ka "darba vakariņas notikušas konstruktīvā un draudzīgā atmosfērā".

Ierodoties Briselē, Meja acīmredzot cerēja rast izeju no strupceļa, kurā nonākušas "Breksita" sarunas pirms ceturtdien un piektdien gaidāmā ES samita.

Meju vizītē pavadīja Lielbritānijas "Breksita" lietu ministrs Deivids Deiviss, kurš arī piedalījās vakariņās. Uz tām bija uzaicināts arī EK sarunvedējs Mišels Barnjē, kurš pagājušajā nedēļā atzina, ka "Breksita" sarunas ir nonākušas strupceļā.

Mejas un Junkera kopīgajā paziņojumā norādīts, ka abi politiķi arī apsprieduši aktuālākos jautājumus Eiropā un pasaulē, tostarp "kopīgo interesi saglabāt Irānas kodolvienošanos" un ieguldīto darbu Eiropas pilsoņu drošības stiprināšanā, sevišķi cīņu pret terorismu.

ES samitā tiks lemts par to, vai "Breksita" sarunās panākts pietiekams progress, lai varētu pāriet no šķiršanās jautājumiem uz sarunām par nākotnes attiecībām ar Lielbritāniju, arī nozīmīgo tirdzniecības līgumu.

Pagaidām viss liecina, ka ES atliks šī lēmuma pieņemšanu uz samitu decembrī, jo sarunas nonākušas strupceļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!