Foto: AFP/Scanpix

Malaizijas likumsargiem ir aizdomas, ka Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna pusbrāļa Kima Čennama slepkavībā 13. febrūārī Kualalumpuras lidostā bijuši iesaistīti četri vīrieši, no kuriem divi redzami novērošanas kameru ierakstos, ceturtdien tiesā liecināja Malaizijas policijas pārstāvis Vans Aziruls Nizams

Divas aizdomās turētās sievietes - 25 gadus vecā indonēziete Siti Aiša un 29 gadus vecā vjetnamiete Doana Thi Huonga - šobrīd tiek tiesātas par slepkavību. Viņas apsūdzētas, ka 13.februārī uz diktatora pusbrāļa sejas uzziedušas indi, kas novedis pie viņa nāves.

Novērošanas kameru ierakstos redzams, kā sievietes pirms uzbrukuma tiekas ar diviem vīriešiem, kas tiek identificēti vienīgi kā "Y" un Čans.

"Y" uz Doanas rokām uzklājis šķidrumu, kas, domājams, izmantots slepkavībā, bet Čans iedevis šķidrumu Aišai, sacīja policijas pārstāvis.

Abus pārējos vīriešus Aziruls identificēja tikai kā "hanamori" - tas ir, kā "vectēvu" vai "tēvoci" - un Džeimsu. Džeimss, kā tiek uzskatīts, savervējis Aišu, bet hanamori sadalījis lomas "Y", sacīja Aziruls.

Ja Aišas un Doanas prāvā tiks pieņemts notiesājošs spriedums, viņām draud nāvessods. Abas sievietes prāvas pirmajā dienā 2.oktobrī savu vainu apsūdzībās noliedza.

Malaizijas varasiestādes uzskata, ka indi slepkavības īstenotājām iedevuši ziemeļkorejieši. Kims Čennams mira aptuveni 20 minūtes pēc uzbrukuma ceļā uz slimnīcu.

Kims Čennams kādu laiku tika uzskatīts par tēva Kima Čenira potenciālo amata mantinieku, tomēr pēc skandāla, kas izraisījās, Kimam Čennamam 2001. gadā mēģinot ar viltotiem dokumentiem ieceļot Japānā, lai tur apmeklētu Disnejlendu, viņš tēva labvēlību zaudēja. Kopš tā laika viņš dzīvojis ārpus valsts, galvenokārt Ķīnai piederošajā Makao.

Pēc Kima Čenira nāves 2011. gada decembrī par Ziemeļkorejas diktatoru kļuva Kims Čenuns.

Kims Čennams bija pazīstams kā reformu aizstāvis. Reiz kādam Japānas laikrakstam viņš sacīja, ka neatbalsta varas mantošanu pa dinastijas līniju. Kima lieta ir pirmais tik prominenta ziemeļkorejieša nāves gadījums kopš 2013. gada decembra, kad Ziemeļkorejā ar nāvi tika sodīts diktatora tēvocis Čans Sonthēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!