Foto: AFP/Scanpix

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte, trešdien uzrunājot savas valsts karavīrus, atklāja, ka Krievija dāvināšot viņiem ieročus cīņai pret islāmistu grupējumu "Daesh", taču vēlējusies šo informāciju paturēt "noslēpumā", vēsta "Currenttime".

Kā norādīja prezidents, Krievija Filipīnām dāvināšot aptuveni piecus tūkstošus Kalašņikova sistēmas triecienšauteņu, un drošībniekiem vairs nevajadzēs paļauties uz ASV nodrošināto bruņojumu.

ASV kopš 2000. gada Filipīnu militārajam atbalstam un ieroči piegādēm ir iztērējušas aptuveni miljardu dolāru.

Līdzās kalašņikoviem filipīnieši no Krievijas saņemšot arī divdesmit militārās automašīnas un munīciju.

Nesen līdzīgi Filipīnas apdāvināja Ķīna, kas Manilai nodeva sešus tūkstošus triecienšauteņu un 100 snaipera ieroču.

Filipīnu valdība kopš maija iesaistījās aktīvā bruņotā cīņā pret ar grupējumu "Daesh" saistītiem kaujiniekiem, kas bija ieņēmuši Maravi pilsētu.

Pats Duterte, kurš pērn vasarā uzvarēja prezidenta vēlēšanās, solot bargu cīņu pret narkotiku noziegumiem un korupciju, ne reizi vien ir atzinīgi izteicies par Krieviju un Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu.

Tikmēr pasaules uzmanību Duterte ir izpelnījies ne vien ar provokatīviem paziņojumiem, bet arī savu brutālo cīņu pret narkotiku tirdzniecību un ārpustiesas nogalināšanām.

Ceturtdien, iezīmējot zināmas pārmaiņas šajā lietā, Duterte paziņoja, ka atsauc policiju no pretnarkotiku kara vadības. Tās vietā līderību šajā operācijā uzņemsies Narkotiku apkarošanas aģentūra, ziņo raidsabiedrība BBC.

Cīņā pret narkotiku apriti kopš Dutertes stāšanās amatā ir nogalināti tūkstošiem cilvēku. Paziņojums par policijas atsaukšanu no pretnarkotiku kara vadības izskan pēc tam, kad narkotiku apkarošanas policija nolaupīja un nogalināja kādu dienvidkorejiešu uzņēmēju.

Septembrī tūkstošiem cilvēku apmeklēja mītiņus, kritizējot Dutertes brutālo pretnarkotiku karu. Tiesa, tāpat tūkstošiem cilvēku piedalījās arī Dutertes atbalsta mītiņos.

Pēdējā mēneša laikā ar narkotiku apriti aizdomās turēto nogalināšanas apjomi ir palēninājušies. Kopā ar paziņojumu par policijas lomas samazināšanu novērotāji tajā saredz mēģinājumus pārstrukturizēt šo karu.

Tāpat mainās arī retorika. Filipīnu Nacionālā policija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka no 6222 ar narkotiku apkarošanu saistītajiem nāves gadījumiem neviens nav bijusi ārpustiesas nogalināšana.

Neilgi pēc stāšanās amatā Duterte gan teica: "Te ir trīs miljoni narkomānu. Es būšu laimīgs viņus noslaktēt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!