Foto: AP/Scanpix

Indijas Augstākā tiesa ir atcēlusi juridisku klauzulu, kas atļāva vīriešiem stāties dzimumattiecībās ar nepilngadīgām sievām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Klauzula, kas ir daļa no Indijas likuma par izvarošanām, paredzēja, ka ir atļautas seksuālās attiecības starp vīru un sievu, ja sieviete ir vismaz 15 gadus veca. Pilngadība Indijā iestājas no 18 gadu vecuma, bet izvarošana laulības dzīvē netiek uzskatīta par noziegumu.

Jaunais tiesas lēmums paredz, ka par 18 gadiem jaunākā, meitenēm būs tiesības apsūdzēt savus vīrus izvarošanā, ja vien prasība tiks iesniegta gada laikā kopš piespiedu seksuālajām attiecībām.

Lai gan sieviešu tiesību aktīvisti apsveic tiesas lēmumu, pastāv arī bažas, ka panākt likuma ievērošanu būs sarežģīti. Laulības ar bērniem Indijā joprojām ir izplatīta prakse un, domājams, ne visām meitenēm, kuras gandrīz vienmēr apprecinātas ar vecāku piekrišanu, būs iespēja un drosmē doties uz policiju apsūdzēt savus vīrus.

Indijas valdība norāda, ka bērnu laulības "ir šķērslis gandrīz katram attīstības mērķim: nabadzības un bada izskaušanai; vispārējās pamatizglītības iegūšanai; dzimumu līdztiesības veicināšanai; bērnu aizsardzībai; sieviešu veselības uzlabošanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!