Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bankrotējušā Krievijas naftas rūpniecības giganta "Jukos" akcionāru grupa pirmdien paziņoja, ka pārtrauc pūliņus konfiscēt ienesīgus Krievijas aktīvus Francijā kā kompensāciju, ņemot vērā vairākas juridiskas neveiksmes.

Francija pēc 2014. gada starptautiskās tiesas lēmuma arestēja vairākus Krievijas aktīvus vairāku simtu miljonu eiro vērtībā, tostarp zemes īpašumu, uz kura atrodas jaunā pareizticīgo katedrāle Parīzē, un Krievijas akcijas raidorganizācijā "Euronews".

Bankas konti un Francijas uzņēmuma "Arianespace" parādsaistības 300 miljonu eiro apmērā Krievijas kosmosa aģentūrai arī tikušas arestētas lietā, kas saasināja diplomātiskās attiecības, kuras jau tā bija iedragājis Ukrainas konflikts.

"Jukos" reiz bija lielāka Krievijas naftas kompānija, bet sabruka, kad 2003.gadā tika aizturēts tās vadītājs Mihails Hodorkovskis. Neilgi pirms tam Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija brīdinājis pieaugošo oligarhu slāni neiejaukties politikā.

Starptautiskā Pastāvīgā šķīrējtiesa (PCA) 2014. gadā deva rīkojumu bijušajiem "Jukos" akcionāriem kompensācijā izmaksāt 50 miljardus ASV dolāru, nolemjot, ka Kremlis vainojams pie uzņēmuma sabrukuma. Maskava šo summu atteikusies maksāt, liekot prasītājiem konfiscēt Krievijas aktīvus vairākās valstīs, tostarp Lielbritānijā, Francijā un ASV.

Francijas tiesa nolēma, ka PCA lēmums piemērojamas Francijā, ļaujot Gibraltārā bāzētajam uzņēmumam GML, kas apvieno "Jukos" lielākos akcionārus, pārņemt aktīvus kā kompensācijas veidu. Taču saniknotā Maskava vērsusies tiesās, lai panāktu, ka šīs aktīvu arestēšanas tiek atzītas par nepamatotām, un kopš tā laika spējusi atgūt kontroli pār vairumu aktīvu. GML otrdien pavēstīja, ka beidzot šai cīņai pieliek punktu.

No aktīviem aptuveni 800 miljonu eiro apmērā, ko GML bija plānojis iegūt kā kompensāciju, uzņēmuma īpašumā atrodas vien 30 miljoni eiro, vēsta kompānijas preses pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!