Foto: AFP/Scanpix/LETA

Skotijā valdošā Skotu Nacionālā partija (SNP) pirmdien ikgadējā konferencē mudināja Spānijas valdību respektēt Katalonijas referendumā pausto pārliecinošo atbalstu reģiona neatkarībai.

Konferences dalībnieki vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kurā Madrides aizliegtais referendums nodēvēts par "Katalonijas tautas demokrātiskās gribas izpausmi". Rezolūcijā ANO un Eiropas Savienība (ES) aicinātas atrisināt politisko strupceļu pēc referenduma.

Skotu nacionālisti apliecinājuši solidaritāti vairākās demonstrācijās, bet Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena atbalstījusi Katalonijas valdības tiesības rīkot referendumu par atdalīšanos no Spānijas. "Lēmums par Katalonijas nākotni ir to cilvēku rokās, kas tur dzīvo," teikts rezolūcijā, kurā arī pausts "satraukums par visām valstīm, kas grib tautai liegt demokrātiski izpaust savu gribu".

Konferences dalībnieki nosodīja Spānijas policiju par "neproporcionāla un nevajadzīga spēka pielietošanu pret Katalonijas pilsoņiem", kā arī Spānijas "centienus elektroniski sabotēt balsojumu".

ES būs "līdzvainīga šajos uzbrukumos Spānijas cilvēkiem", ja vien tā nepaudīs savu nostāju šajā lietā, debatēs sacīja SNP Skotijas parlamenta deputāte Sandra Vaita. Viņas kolēģe Džoana Šerija, kas atradās Katalonijā referenduma laikā, sacīja - viņa nav varējusi iedomāties, ka Rietumeiropas demokrātijā iespējamas tik plašas represijas, kādas tika pieredzētas Katalonijā.

SNP biedri pauda atzinību Katalonijas "vēlētāju pacietīgajai, apņēmīgajai un nevardarbīgajai uzvedībai", kā arī uzsvēra partijas atbalstu pašnoteikšanās tiesībām.

Jau ziņots, ka 1. oktobrī Katalonijā notikušajā referendumā, ko Madride uzskata par pretlikumīgu, 90,18% dalībnieku nobalsoja par reģiona neatkarību. Ja neatkarība tiks pasludināta vienpusēji, Spānijā izraisīsies bezprecedenta konstitucionālā krīze. Līdz šim neviena Eiropas valsts nav apliecinājusi gatavību atzīt neatkarīgu Kataloniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!