Foto: AP/Scanpix

Bijušā Krievijas Valsts domes uz Ukrainu aizbēgušā deputāta Denisa Voroņenkova slepkavību pasūtījis Krievijas specdienestu kontrolēta kriminālā autoritāte Vladimirs Tjurins, paziņoja Ukrainas ģenerālprokurors Jurijs Lucenko.

Voroņenkovs tika nošauts Kijevas centrā šogad 23. martā (video šeit). Deputāts kopā ar savu sievu – arī Valsts domes deputāti Mariju Maksakovu –, bija Krievijas varas elitē iecienīti cilvēki un Krimas okupācijas atbalstītāji, bet 2016. gadā pārcēlās uz Ukrainu.

Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas varasiestādēm viņš sniedzis liecības par Krievijas karaspēka klātbūtni Ukrainas teritorijā, kā arī par gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča darbībām. Viņš arī pauda nožēlu par to, ka Krievijas Valsts domē balsoja par Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju.

Pēc slepkavības Ukrainas amatpersonas paziņoja, ka saista šo uzbrukumu ar Krievijas specdienestu darbību, lai apklusinātu lieciniekus un iebiedētu Krievijas politiķus, kas vēlētos atklāt informāciju par Kremļa aizkulisēm un noziegumiem.

Slepkavības izpildītājs bija 1988. gadā dzimušais Ukrainas pilsonis Pāvels Paršovs, kurš strādājis Krievijas specdienestu labā. Slepkavu uzbrukuma laikā ievainoja Voroņenkova miesassargs, un viņš vēlāk slimnīcā mira.

Pirmdien Ukrainas ģenerālprokuratūra paziņoja, ka slepkavības pasūtītājs bijis ar Krievijas Federālo drošības dienestu saistīta kriminālā autoritāte Vladimirs Tjurins, ziņo aģentūra UNIAN. Slepkavību izplānojuši Krievijas specdienesti, darbojoties kopā ar Tjurinu, uzskata ģenerālprokurors Lucenko.

Turklāt Tjurinam bijuši arī personīgi motīvi nogalināt Voroņenkovu – viņa sieva Maksakova pirms astoņiem gadiem bijusi Tjurina partnere. Noziedznieks piekritis organizēt slepkavību ar nosacījumu iegūt priekšrocības kriminālo bandu kontrolē Krievijā un dažās NVS valstīs, skaidro Lucenko.

Ukrainas varasiestādes identificējušas pavisam piecas noziedzīgajā shēmā iesaistītas personas, no kurām divas persona ir aizturētas. Ukraina vērsīšoties pie Krievijas ar lūgumu izdot Tjurinu.

Bijušais Krievijas Valsts domes deputāts Iļja Ponomarjovs, kurš arī ir pārcēlies uz Ukrainu, norāda, ka Tjurins ir viena no Krievijas zināmākajām kriminālajām autoritātēm, kas pretendē uz "krievu pasaules kriminālā karaļa" titulu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!