Foto: AP/Scanpix/LETA

Spānijas valsts vienotība tiks saglabāta un Katalonijas neatkarība netiks pieļauta, paziņojis Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs.

"Spānija netiks sadalīta un valsts vienotība tiks saglabāta," Rahojs sacījis intervijā, kas svētdien publicēta laikrakstā "El Pais". "Šim nolūkam mēs izmantosim visus mūsu rīcībā esošos likumdošanas līdzekļus," viņš uzsvēris.

Uz jautājumu, vai tas ietver arī konstitūcijas 155.pantu, kas dod iespēju valsts valdībai atcelt Katalonijas autonomiju, Rahojs atbildējis: "Es nenoliedzu nevienu iespēju, kas ir saskaņā ar likumu." "Mēs neļausim [Katalonijai] kļūt neatkarīgai," uzsvēris Rahojs.

Viņš piebilda, ka valdība pieņems "visus lēmumus, kādi šobrīd ir nepieciešami", un darīs to tā, lai būtu "pēc iespējas mazāks kaitējums".

Jau ziņots, ka 1. oktobrī notikušajā referendumā, ko centrālā valdība uzskata par pretlikumīgu, 90,18% dalībnieku nobalsoja par reģiona neatkarību. Tomēr referendumā piedalījušies tikai 43% no aptuveni 5,3 miljoniem balsstiesīgo.

Ja neatkarība tiks pasludināta vienpusēji, Spānijā izraisīsies bezprecedenta konstitucionālā krīze. Līdz šim neviena Eiropas valsts nav apliecinājusi gatavību atzīt neatkarīgu Kataloniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!