Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV piektdien paziņoja, ka izbeigs pirms 20 gadiem noteikto tirdzniecības embargo pret Sudānu, jo šajā valstī ir uzlabojusies cilvēktiesību situācija.

ASV nesvītroja Sudānu no terorismu atbalstošu valstu saraksta un neizbeidza savu atbalstu starptautiskai apsūdzībai kara noziegumos, kura izvirzīta Sudānas prezidenatm Omaram al Baširam.

Lēmums par tirdzniecības embargo izbeigšanu tomēr ir ļoti svarīgs Bašira režīmam, kas ir centies panākt, lai tiktu izbeigta starptautiskā izolācija, kuru Sudāna ir pieredzējusi kopš asiņainā pilsoņkara Darfūras reģionā.

Daži cilvēktiesību aizstāvji nosodīja šo ASV lēmumu, kas vainago 16 mēnešus ilgu diplomātisku iniciatīvu, kura aizsākās jau Baraka Obamas prezidentūras laikā. Daži politiskie novērotāji gan piesardzīgi apsveica to kā nelielu soli uz priekšu šim reģionam.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons publicēja ziņojumu, kurā apstiprināts šis lēmums. Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerta sacīja, ka rīkojums par embargo izbeigšanu stāsies spēkā 12. oktobrī. Tas ir pieņemts, "atzīstot Sudānas valdības pozitīvās darbības karadarbības pārtraukuma saglabāšanai konfliktu rajonos Sudānā," teica Nauerta.

Viņa arī minēja Sudānas apņemšanos "uzlabot humānās palīdzības organizāciju piekluvi Sudānai un uzturēt sadarbību ar ASV, risinot reģionālus konfliktus un vēršoties pret terorisma draudiem".

ASV amatpersonas sacīja reportieriem, ka Sudāna ir atturējusies no jaunas vardarbības trīs rajonos, kur tās spēki iepriekš bija apsūdzēti plašās zvērībās civilu konfliktu laikā: Darfūrā, Dienvidkordofanā un Zilās Nīlas rajonā. Sudānas valdība arī apturējusi mēģinājumus destabilizēt Dienvidsudānu, kas 2011. gada jūlijā ieguva neatkarību.

Amatpersonas sacīja, ka ASV un Sudānas sadarbība pretterorisma jomā ir uzlabojusies. Vašingtona gan uzskata, ka Sudānai vēl ir daudz jādara, pirms ASV varētu apsvērt pilnu diplomātisko attiecību atjaunošanu ar šo valsti.

Sudāna vēl arvien ir pakļauta ASV ieroču embargo kā viena no trim terorismu atbalstošām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!