Foto: AFP/Scanpix

Ja Ukrainas armija mēģinātu ar militāru spēku atgūt kontroli pār Donbasu, desmit dienu laikā dzīvību zaudētu 12 000 karavīru, atzinis Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Viktors Muženko.

Mēģinot atgūt Donbasu ar militāra spēka palīdzību, jābūt gataviem milzīgiem zaudējumiem, viņš brīdināja. Desmit dienu operācijas gaitā, kurā tiktu pielietota kara aviācija, Ukrainas armija var zaudēt 10 000 līdz 12 000 karavīru, norādīja Muženko.

Upuru skaits mierīgo iedzīvotāju vidū būtu vēl lielāks, viņš pieļāva. Kā liecina pretterorisma operācijas pieredze, uz 2300 bojāgājušo karavīru ir 10 000 nogalinātu mierīgo iedzīvotāju, kas šajā gadījumā nozīmētu vismaz 52 000 cilvēku dzīvības.

Vienlaikus Muženko uzsvēra, ka Ukrainas armija ir pietiekami spēcīga, lai adekvāti reaģētu uz iespējamām Krievijas armijas provokācijām visas Ukrainas-Krievijas robežas garumā.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Krievijas regulāro vienību karavīri, Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki un diversanti ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!