Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcija gatavojas drīz slēgt robežpārejas punktus ar Irākas Kurdistānu, kā arī tās gaisa telpu, ceturtdien paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Irākas kurdu apdzīvotajās teritorijās 25. septembrī notika balsošana referendumā par Kurdistānas neatkarību, pret ko kategoriski iebilst Irākas centrālā valdība Bagdādē. Kurdistānas vēlēšanu komisija pēc referenduma paziņoja, ka vismaz 92,7% balsotāju atbalstījuši reģiona neatkarību.

Bažas par referendumu pauda gan ASV, gan rietumvalstis, kā arī Irāna un Turcija, kas nevēlas separātisku noskaņojumu uzliesmošanu savu kurdu vidū.

Erdogans uzrunā televīzijā paziņoja, ka drīzumā tiks slēgta Kurdistānas gaisa telpa un robeža. "Kā jūs tad varēsiet nodrošināt importu un eksportu?" vēršoties pie kurdiem, jautāja Erdogans. "Laiks darbojas pret viņiem," sacīja Erdogans, kurš referenduma dēļ vairākkārt draudējis slēgt robežpārejas punktu ar Irākas Kurdistānu.

Turcijas aviokompānijas jau ir apturējušas lidojumus uz Irākas Kurdistānas reģionu, lai gan tas vairāk tik darīts, pamatojoties uz Bagdādes lūgumu, nevis Ankaras rīkojumu.

Turcija vēlas sadarboties ar Bagdādi un Irānu, lai nobloķētu kurtu separātismu.

Erdogans šonedēļ bija devies vizītē uz Irānu, kur abas valstis vienotā frontē nostājās pret kurdu neatkarības centieniem. Erdogans paziņoja, ka, viņaprāt, tikai Izraēla atbalsta Irākas Kurdistānas reģiona neatkarību. "Viņi nav jūsu draugi," uzsvēra Erdogans.

Tomēr daļa ekspertu uzskata, ka Turcija piesardzīgi attieksies pret ekonomisko saišu saraušanu ar Irākas Kurdistānas reģionu, jo nevēlas kaitēt Turcijas ekonomikai. Turcijas valdība ir veidojusi ciešas attiecības ar Irākas kurdu līderi Masudu Barzani, stiprinot tirdzniecības saites un naftas tranzītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!