Foto: AP/Scanpix
Spānijas Konstitucionālā tiesa ir liegusi Katalonijas parlamentam noturēt pirmdien ieplānoto sesiju, lai novērstu reģiona iespējamos mēģinājums pasludināt neatkarību, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tāda Katalonijas parlamenta rīcība būtu konstitūcijas pārkāpums, norāda tiesa.

Spānijas premjers Mariano Rahojs jau pirms tam brīdināja Katalonijas valdību nemēģināt pasludināt šī reģiona neatkarību no Spānijas, sekojot strīdīgajam neatkarības referendumam, kas Katalonijā aizvadīts svētdien.

Katalonijas reģiona valdības vadītājs Karless Pudždemons ir norādījis, ka Katalonija neatkarību varētu pasludināt nākamās nedēļas sākumā.

Savukārt mediji atsaucoties uz avotiem vietējā valdībā, ziņo, ka Katalonijas neatkarība varētu tikt pasludināta pirmdien sasauktās parlamenta sēdes laikā.

Ar ceturtdienas lēmumu tiesa ir apmierinājusi pret atdalīšanas no Spānijas noskaņotās Katalonijas Sociālistu partijas prasību. Ļaujot vietējam parlamentam sanākt uz sēdi un pasludināt reģiona neatkarību, tiktu pārkāptas partijas deputātu tiesības, lēmusi tiesa.

Svētdien notikušās Katalonijas neatkarības referenduma organizatori apgalvo, ka balsošanā piedalījās 42% vēlētāju, jeb 2,2 miljoni cilvēku, no kuriem 90% bijuši par reģiona atdalīšanos no Spānijas. Tomēr oficiāli referenduma rezultāti vēl nav publicēti.

Madrides aizliegtā referenduma laikā izcēlās nekārtības un sadursmes, policijai cenšoties nepieļaut tiesas aizliegto balsojumu. Sadursmēs ievainojumus guva vairāki simti cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!