Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas ziemeļos kādā ciemā ir ticis lietots zarīns piecas dienas pirms tam, kad ar šo gāzi 4. aprīlī tika sarīkots ķīmisko ieroču uzbrukums Idlibas provinces Hān Šeihūnas pilsētā, nogalinot vismaz 87 civiliedzīvotājus, trešdien paziņoja Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW).

"[OPCW] savākto paraugu analīze ... attiecas uz incidentu, kas atkal notika šī gada 30. martā Sīrijas ziemeļu daļā," intervijā ziņu aģentūrai AFP sacīja OPCW vadītājs Ahmets Izimdži.

"Rezultāti pierāda zarīna eksistenci," teica Izimdži.

Ķīmiskās gāzes uzbrukums 4. aprīlī nemiernieku kontrolētajā Hān Šeihūnā iepriekš tika uzskatīts par pirmo zarīna lietošanas gadījumu Sīrijā kopš 2013. gada augusta uzbrukuma, kurā tika nogalināti simtiem cilvēku Damaskā un tās apkārtnē.

Izimdži sacīja, ka zarīns 30. martā tika lietots opozīcijas ieņemtajā Latamnas ciemā apmēram 25 kilometrus uz dienvidiem no Hān Šeihūnas.

"Mums šobrīd nav daudz zināms. Ir ziņots, ka tika ievainoti 50 cilvēki. Par nāves gadījumiem nav ziņots," teica OPCW vadītājs.

Viņš sacīja, ka OPCW faktu noskaidrošanas misija ir paņēmusi augsnes paraugus, apģērba un metāla daļas, "kas tika nosūtīti uz mūsu laboratorijām, un pirms dažām dienām mēs saņēmām rezultātus".

Ir "satraucoši, ka zarīna lietošana vai saskare ar to notikusi pat pirms 4. aprīļa incidenta," teica Izimdži.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!