Foto: AFP/Scanpix

Katalonijas reģiona valdības vadītājs Karless Pudždemons savā uzrunā televīzijā pārmetis Spānijas karalim Felipem VI miljoniem kataloņu ignorēšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pudždemons vērsies pret Spānijas karaļa otrdienas vakarā teikto. Uzrunā televīzijā Felipe VI iepriekš nosodīja Katalonijas neatkarības organizētājus par to, ka viņi apgājuši likumu. Viņš pārmeta referenduma organizatoriem Spānijas vienotības graušanu, parādot savu "lojalitātes tūkumu" valstij. Tāpat Felipe VI norādīja, ka aizvadītais referendums var apdraudēt Spānijas ziemeļaustrumu un visu Spānijas ekonomiku.

Uzrunā Katalonijas līderis trešdienas vakarā Felipem VI pārmeta nostāšanos Spānijas valdības pusē.

Ziņots, ka Pudždemons otrdienas vakarā paziņoja, ka reģiona neatkarība no Spānijas tiks pasludināta "tuvāko dienu laikā".

Pudždemons intervijā britu sabiedriskajai raidsabiedrībai BBC pavēstīja, ka viņa valdība "rīkosies šīs nedēļas beigās vai nākamās nedēļas sākumā".

Tāpat vēstīts, ka par spīti Spānijas policijas operācijām referendums svētdien Katalonijā tomēr notika, tiesa gan, bez pienācīgās uzraudzības.

Atbilstoši Katalonijas varasiestāžu informācijai referendumā piedalījās 2,2 miljoni pilsoņu jeb 42% balsstiesīgo, no kuriem 90% atbalstījuši reģiona neatkarību.

Pudždemons iepriekš sacīja, ka "nav citas izvēles", kā vien īstenot Katalonijas neatkarības plānu. Viņš gan arī aicinājis Eiropas Savienību krīzē uzņemties vidutāja lomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!