Foto: AP/Scanpix
Katalonijas neatkarības referenduma priekšvakarā Madrides ielās sestdien izgājuši tūkstošiem cilvēku, lai paustu atbalstu Spānijas vienotībai.

Demonstranti sapulcējās Kibelas laukumā pie galvaspilsētas mērijas un skandēja: "Katalonija ir Spānija" un "Es esmu spānietis".

Daļa demonstrantu, kas atsaukušies organizācijas "Spānijas nācijas aizsardzība" (DENAES) aicinājumam, pieprasīja arī kataloņu separātistu un Katalonijas reģionālā parlamenta premjerministra Karlesa Pudždemona aizturēšanu un tiesāšanu.

Valsts vienotības atbalstītāji izgājuši arī vairāku citu Spānijas pilsētu ielās, tostarp Seviljā, Santanderā, Ļeidā, Alikantē un Palmā, kā arī pašas Katalonijas galvaspilsētā Barselonā.

Tikmēr Galisijā, kur arī pastāv spēcīga separātistu kustība, vairāk nekā 3000 cilvēku pauda atbalstu Katalonijas neatkarībai.

Saskaroties ar Spānijas centrālo iestāžu pretdarbību, Katalonijas reģionālā valdība uz pusi samazinājusi svētdienas referenduma iespējamo dalībnieku prognozi, paziņojot, ka no 5,3 miljoniem balsstiesīgo pie urnām, domājams, dosies tikai aptuveni miljons.

Tomēr, ņemot vērā Madrides darbības, miljons, kas nobalsos par neatkarību, būs "izcils panākums", sestdien žurnālistiem norādīja separātistu organizācijas Katalonijas Nacionālā sapulce (ANC) prezidents Džordi Sančess.

Tikmēr neatkarības pretinieki paziņojuši, ka referendumu, ko centrālā valdība pasludinājusi par antikonstitucionālu, boikotēs.

Jau iepriekš Spānijas valdība paziņojusi, ka policija sestdien slēgusi un nozīmogojusi 1300 no 2315 vēlēšanu iecirkņiem, kurus Katalonijas reģionālā valdība sagatavojusi svētdien paredzētajam neatkarības referendumam.

Tajā pašā laikā kāda valdības amatpersona pavēstīja, ka 163 skolas, kurās paredzēti vēlēšanu iecirkņi, ieņēmuši neatkarības aktīvisti, kas tur jau uzturējušies visu nakti uz sestdienu.

Policija aktīvistiem, tostarp skolēniem un viņu vecākiem, kas ieņēmuši skolas, izvirzījusi ultimātu, pieprasot atstāt ieņemtās ēkas līdz svētdienai plkst. 6.

Balsošanas sākums neatkarības referendumā paredzēts svētdien plkst. 9.

Tikmēr tiek ziņots, ka Spānijas policija sestdien ieņēmusi Katalonijas valdības sakaru centru, pamatojoties uz tiesas piektdienas rīkojumu nepieļaut elektronisko balsošanu un bloķēt elektronisko balsu skaitīšanas sistēmu.

Spānijas ārlietu ministrs Alfonso Dastiss sestdien paziņoja, ka Katalonijas reģionālās valdības iecerētais referendums esot "pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) mērķiem un ideāliem" un ka tas esot "ņirgāšanās par demokrātiju".

Savukārt Spānijas centrālās valdības pārstāvis Katalonijā Enriks Miljo norādījis, ka ikviens, kas paliks ieņemtajās skolās svētdien pēc plkst. 6, saskaņā ar tiesas lēmumu no tām ir jāaizved, lai gan policija saņēmusi rīkojumu nelietot spēku.

Miljo tomēr atzinis, ka šī rīkojuma izpildē var rasties problēmas.

Joprojām nav arī īsti skaidrs, vai 17 000 vīru lielie Katalonijas reģionālās policijas spēki pakļausies rīkojumiem atbrīvot ieņemtās ēkas.

Tāpēc centrālā valdība uz Kataloniju ir nosūtījusi vairākus tūkstošus policistu no citiem Spānijas reģioniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!