"Mūsdienu verdzībai" pērn visā pasaulē bijuši pakļauti 25 miljoni iedzīvotāju, bet laika posmā no 2012. līdz 2016. gadam paverdzināto cilvēku skaits sasniedz 83 miljonus, vēsta medijs "The Economist".

Lai gan Mauritānijā 1981. gadā kļuva par pēdējo valsti, kas aizliedza vergturību, "mūsdienu verdzība" turpina zelt daudzviet pasaulē, liecina Starptautiskās darba organizācijas, Starptautiskās migrācijas organizācijas un nodibinājuma "Walk Free" ziņojums.

Pērn "mūsdienu verdzībai" bija pakļauti 25 miljoni iedzīvotāju, bet 83 miljoni cietuši laika posmā no 2012. līdz 2016. gadam. Ceturtā daļa cietušo verdzībā nokļuvuši ārpus savas izcelsmes valsts, uzsver "The Economist".

Terminu "piespiedu darbs" 1930. gadā definēja Starptautiskā darba organizācija, skaidrojot, ka tas nozīmē cilvēkus piespiest veikt darbus vai sniegt pakalpojumus pret viņu pašu gribu, draudot ar sodu nepakļaušanās gadījumā.

Sesto daļu "mūsdienu vergu" cietumos un armijā paverdzina viņu pašu valsts. Piektā daļa (ap 4,8 miljoniem cilvēku) ir seksuālās izmantošanas upuri. Pat neskaitot prostitūcijas upurus, sievietes trijās piektdaļās gadījumu ir cietējas no "mūsdienu verdzības", jo liela daļa piespiedu darba ir saistīta ar mājsaimniecības darbu veikšanu, skaidro "The Economist".

Celtniecības, ražošanas un lauksaimniecības sektoros verdzības upuri galvenokārt ir vīrieši. Ziņojumā minēts, ka Indonēzijas ūdeņos no zvejas laivām izglābti 600 vīrieši, kuri gadiem nebija spēruši kāju uz sauszemes. Viens no paverdzinātajiem savu ģimeni nebija saticis 22 gadus.

Vergturu piespriestais sods par nepakļaušanos var izpausties kā seksuāla vardarbība, draudi izrēķināties ar ģimenes locekļiem, paverdzinātā ieslodzīšana un personas apliecinošu dokumentu atņemšana. Vispopulārākais soda mērs ir algas nemaksāšana. Ziņojuma autori skaidro, ka vairāk nekā puse aptaujāto norādījuši – viņiem bijis jāveic piespiedu darbs, lai atmaksātu parādu, kur līdz ar pamatsummu izveidojies arī ievērojams soda naudas maksājums.

Valdības arvien sparīgāk sāk vērsties pret "mūsdienu verdzības" problēmu, norāda "The Economist". Piemēram, Brazīlijā palielināts inspektoru skaits, kuri var ierasties fermās un rūpnīcās, lai pārliecinātos, ka tur nodarbinātie neveic piespiedu darbu.

Vēstīts, ka par cilvēktirdzniecību Lielbritānijā apsūdzētas un apcietinājumā tiek turētas piecas personas no Latvijas, ko 12. septembrī īpašā operācijā Dārbi pilsētā aizturēja policisti.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka otrdien, 12. septembrī, īpašā operācijā Dārbi pilsētā Lielbritānijā par cilvēktirdzniecību aizturēja sešas personas un atrada desmit potenciālos "mūsdienu vergus" no Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!