Irākas spēki sākuši uzbrukumu pēdējai teroristiskā grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kontrolētajai pilsētai Hāvidžai, atsaucoties uz Irākas premjera Haidera al Abadi pausto, ceturtdien ziņo aģentūra AP.

Hāvidža atrodas 240 kilometrus uz ziemeļiem no Bagdādes un ir viena no pēdējām "Daesh" kontrolētajām teritorijām Irākā. Teroristiskais grupējums kopš 2014. gada, kad tā kontrolē bija trešdaļa Irākas, savas pozīcijas ir pamazām zaudējis. Šobrīd teroristi kontrolē minēto Hāvidžu un trīs tuksneša rajonus Sīrijas pierobežā.

Septembra sākumā Irākas un ASV vadītās koalīcijas lidmašīnas arvien agresīvāk veica uzlidojumus Hāvidžā, cenšoties iznīcināt "Daesh" nocietinājumus un ieroču krājumus. Uzbrukumā piedalās armijas karavīri, federālās policijas militarizētās vienības un paramilitārā koalīcija "Hashed al-Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki"), pavēstīja operācijas komandiera vietnieks ģenerālleitnants Abdulamīrs Rašids.

Aplēsts, kā Hāvidžā ir no 800 līdz 1500 "Daesh" ekstrēmistu. Vienlaikus ANO brīdina, ka pilsētā mīt 85 tūkstoši civiliedzīvotāju, tostarp 30 tūkstoši bērnu, kuri ir kauju apdraudēti.

Hāvidžas atkarošanu apgrūtinājusi politiskā situācija, jo Kirkūkas reģiona pilsēta ir daļa no teritorijas par kuras neatkarību iestājušies kurdi. Vēstīts, ka 25. septembrī notiks Kurdistānas neatkarības referendums, kas izraisījis ASV, Turcijas, Irānas un Irākas nepatiku un bažas.

Šonedēļ Irākas spēki sāka arī operāciju kaujinieku padzīšanai no Sīrijas pierobežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!