Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainai nepieciešama ANO miera uzturētāju palīdzība Krievijas 2014. gadā uzsāktās militārās agresijas dēļ, ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā trešdien pavēstīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

"Mūsu "zilās ķiveres" piedalījušās ANO operācijās visā pasaulē. Daudzos gadījumos viņi bija galvenie spēlētāji, kas ļāvuši panākt mieru - gan Balkānos, gan Āfrikā. Šodien mums pienācis laiks atbalstīties uz ANO mieru uzturošā pleca," sacīja prezidents.

"Kā mums ir labi zināms, Krievija 2014. gadā izvērsa militāru agresiju pret Ukrainu un okupēja daļu mūsu teritorijas. Krievijas sauklis, ka "mēs tur neesam", neiztur nekādu kritiku," uzsvēra Porošenko, atgādinot - tam, ka Krievija ir radījusi, vada un sponsorē Donbasa teroristus, ir neapgāžamai pierādījumi.

Izsakoties par iespējamo ANO miera uzturētāju misiju Donbasā, Porošenko sacīja, ka ceļš uz miera nodrošināšanu reģionā balstās "visu ārvalstu karavīru, algotņu, viņu ieroču un tehnikas beznosacījuma izvešanā no Ukrainas".

Turklāt ir jānodrošina stingra starptautiskā kontrole pār Ukrainas-Krievijas robežas daļu, kas šobrīd neatrodas Kijevas kontrolē, norādīja prezidents.

"Tā ir atslēga, jo nevar būt panākumu miera panākšanai Donbasā, ja netiek likti šķēršļi tam, ka turpinās Krievijas karavīru, bruņojuma, iekārtu un algotņu iekļūšana Donbasā," uzsvēra Porošenko.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!