Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālis Riho Terrass paudis viedokli, ka Krievija ir gatava iebrukt Baltkrievijā, ja politiskā situācija šajā valstī attīstīsies Maskavai netīkamā virzienā.

Intervijā Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR Terrass sacīja, ka Baltkrievijas un Krievijas kopīgo mācību "Zapad 2017" un citu kopīgo manevru mērķis ir sasaistīt Baltkrievijas armiju ar Krievijas bruņotajiem spēkiem, lai paralizētu Baltkrievijas spējas uz neatkarīgu militāru rīcību.

"Tāpat kā ar Ukrainu, Krievija plāno militārus soļus pret Baltkrieviju gadījumā, ja mainās politiskā situācija Baltkrievijā. Krievijas bruņotie spēki un drošības struktūras ir sagatavojušās, lai nepieciešamības gadījumā iejauktos un sāktu militāru operāciju Baltkrievijā," sacīja Terrass, piebilstot, ka šāda plānošana sākusies jau 2014. gadā.

Faktā, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien apmeklējis mācību norises vietu Krievijā, Terrass saskatīja simbolisku nozīmi, jo tiek uzsvērts, ka "Zapad" galvenā norises vieta ir Baltkrievija.

"Mācībās iekļauti dažādi [Krievijas] militārie apgabali, Baltijas un Ziemeļu flotes, raķešu spēki un īpašās operācijas. Ja tas viss tiek īstenots kā pretterorisma operācija, tad skaidrs, ka tas ir pārspīlējums," norādīja Terrass.

Krievija paziņojusi, ka "manevriem "Zapad-2017" ir pretterorisma fokuss, kā arī tikai aizsardzības raksturs", savukārt Baltijas valstis paudušas bažas, ka Krievija mācības var izmantot agresīviem nolūkiem. Mācību "Zapad 2017" aktīvā fāze notiek no 14. lidz 20. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!