Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Lai gan Sīrijas armijas kontrolētās teritorijas jau līdz šim robežojas ar kurdu vadīto "Sīrijas Demokrātisko spēku" (SDF) pārvaldītajām zemēm, abu spēku sadursme pie Deir ez Zoras draud izvērsties asiņaina. Bašara al Asada lojālisti, kuru rindās ir arī Krievijas un Irānas spēki, paziņojuši, ka ieņems arī valsts austrumu daļu, kuru kontrolē ASV atbalstītie SDF, bet kurdi draudējuši, ka jebkurš šāviens viņu virzienā tiks uzskatīts par uzbrukumu, iepriekš ziņoja "Reuters".

Pagaidām nelielo teritoriju starp abiem spēkiem joprojām cenšas noturēt teroristu grupējums "Daesh", taču džihādisti zaudē ciemu pēc ciema. Tāpat Deir ez Zoras apkārtnē abus konkurējošos spēkus līdz nedēļas nogalei atdalīja Eifratas upe.

Lai gan "Daesh" joprojām ir nocietinājušies armijas ielenktajā Deir ez Zoras centrā, aculiecinieki soctīklos ziņo, ka Sīrijas spēki naktī uz pirmdienu pārgājuši upi un ieņēmuši kādu ciemu uz austrumiem no upes. Uz ziemeļiem no šī ciema atrodas plaši naftas un dabasgāzes lauki, kas varētu būt armijas mērķis.

Spēku pāriešanu pār upi "Reuters" apstiprinājusi arī Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova.

Foto no Sīrijas spēku gatavošanās upes šķērsošanai sestdien:

Kurdu spēki sestdien ziņoja, ka kļuvuši par mērķi Krievijas vai Sīrijas gaisa spēkiem. Uzlidojumā ievainoti vismaz seši kaujinieki. Jau pirms vairākiem mēnešiem, kas Sīrijas un kurdu spēki tikās pie Tabkas, starp tiem izcēlās asiņainas apšaudes.

Septembra vidū Krievijas Ārlietu ministrija vēstīja, ka Sīrijas armija kontrolējot 85 % no Sīrijas. Realitātē gan pat pēc "Daesh" sakaušanas valsts centrālajos apgabalos tās valdījumā ir ievērojami mazākas teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!