Foto: AP/Scanpix/LETA

Irāka ir gatava militāri iejaukties, ja plānotais referendums par Irākas Kurdistānas neatkarību novestu pie vardarbības, sestdien sniegtā intervijā paziņoja Irākas premjerministrs Haiders al Abadi.

Ja Irākas iedzīvotājus "apdraudēs spēka lietošana ārpus likuma, tad mēs militāri iejauksimies," sacīja premjers intervijā ASV ziņu aģentūrai "Associated Press" (AP).

Irākas Kurdistānas autonomais apgabals plāno 25. septembrī rīkot referendumu par neatkarību no Irākas. Tas tiktu rīkots trīs provincēs, kuras sastāda šo autonomo apgabalu, un strīda rajonos, kurus kontrolē kurdu spēki, bet kurus Bagdāde neuzskata par šim apgabalam piederošiem.

"Ja tiek apstrīdēta konstitūcija un tiek apstrīdētas Irākas robežas un šī apgabala robežas, tad tas ir arī publisks uzaicinājums reģiona valstīm pārkāpt Irākas robežas, un tā ir ļoti bīstama eskalācija," sacīja Abadi.

Irākas Kurdistānas līderi ir pauduši cerību, ka šis referendums pamudinās Bagdādi sēsties pie sarunu galda un radīs ceļu uz neatkarību. Abadi gan sacīja, ka šīs referendums var apgrūtināt šādas sarunas.

"Tas padarīs tās grūtākas," teica premjers. "Es nekad neaizvēršu durvis sarunām. Sarunas vienmēr ir iespējamas," viņš piebilda.

Centrālā valdība Bagdādē kategoriski iebilst pret plānoto referendumu, kas esot nelikumīgs un antikonstitucionāls. Lai gan plebiscīts nav juridiski saistošs, tas galu galā var novest pie reģiona neatkarības.

Referendumu nosoda arī Irākai kaimiņos esošā Turcija un Irāna, kur arī mīt lielas kurdu minoritātes. Bažas par to paudušas arī ASV un citas rietumvalstis.

Irākas Kurdistānas apgabals tika izveidots 1992. gadā un ieguva oficiālu autonomiju pēc tam, kad 2003. gadā ASV vadītā iebrukuma rezultātā tika gāzts Sadama Huseina režīms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!