Foto: Shutterstock
Argentīnā piektdien tika piespriests mūža ieslodzījums sešiem tās pilsoņiem, kas atzīti par vainīgiem noziegumos pret cilvēci, kuri izdarīti labējās militārās diktatūras laikā no 1976. līdz 1983. gadam.

Minētajā laika posmā Argentīna pieredzēja vienu no Latīņamerikas brutālākajām diktatūrām, kuras gaitā 30 000 cilvēku tika nolaupīti, liecina cilvēktiesību organizāciju dati.

Tiesneši federālā tiesā Argentīnas ziemeļu provincē Tukumanā piesprieda cietumsodus 10 no 17 cilvēkiem, kas tika apsūdzēti par piedalīšanos tā sauktajā operācijā "Neatkarība". Vēl trīs cilvēki, kuri tiktu tiesāti, ir miruši.

Militārā režīma laikā apmēram 500 bērnu tika nelikumīgi atņemti ģimenēm, informēja cilvēktiesību organizācija "Maija laukuma vecmāmiņas", kas turpina meklēt šos pazudušos bērnus.

Tiesā sprieduma pasludināšanas laikā starp upuru tuviniekiem bija sievietes, kas diktatūras sākumā bija grūtas un kuru bērni vēl arvien nav atrasti.

Pie tiesas ēkas notika simtiem aktīvistu un upuru tuvinieku demonstrācija, kurā izskanēja aicinājumi piespriest cietumsodus "katram genocīda īstenotājam, kas staigā pa Argentīnas ielām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!