Foto: AP/Scanpix/LETA

Bangladeša uzbūvēs 14 000 jaunas mītnes rohindžu bēgļiem, kas turpina ierasties valstī no kaimiņos esošās Mjanmas un šobrīd spiesti apmesties lielākoties vienkārši ceļmalās vai klajā laukā, sestdien paziņojis Bangladešas ārkārtējo situāciju ministrs Šahs Kamals.

Kā viņš pastāstījis ziņu aģentūrai AFP, šīs mītnes paredzēts izveidot desmit dienu laikā, un katra no tām varēs uzņemt sešas kaimiņvalsts musulmaņu minoritātes ģimenes.

ANO Starptautiskā migrācijas organizācija lēš, ka kopš 25. augusta Bangladešā ir ieradušies gandrīz 400 000 rohindžu, kas bēg no vardarbības Mjanmā.

Bangladešas varas iestādes paziņojušas, ka iekārtos lielu bēgļu nometni 800 hektāru platībā netālu no esošās Kutupalongas rohindžu bēgļu nometnes Koksbazaras rajonā. Pēc Kamala teiktā, nometnē tiks gādāts par pienācīgiem sanitārajiem apstākļiem, ūdensapgādi un medicīniskās palīdzības pieejamību.

"Mēs saņemsim palīdzību no ANO aģentūrām," viņš piebildis.

Bangladešas Labklājības pārvalde uzņemsies rūpes par rohindžu bērniem, kas zaudējuši vecākus vardarbībā vai citu iemeslu dēļ ieradušies Bangladešā bez pieaugušo pavadības.

Tikmēr Bangladešas cilvēktiesību eksperts Nurs Hans Litons kritizējis valdību par haotisku attieksmi pret palīdzības sniegšanu. Pēc viņa teiktā, trūkst koordinācijas starp valdību un palīdzības aģentūrām, joprojām netiek gādāts par stingras kārtības iedibināšanu un ikreiz, kad ierodas mašīna ar palīdzības kravu, ap to izceļas plūkšanās.

Litons brīdinājis arī par epidēmiju izcelšanās iespēju un aicinājis valdību steidzami rīkoties.

Starptautiskā migrācijas organizācija gatavojas izveidot visu ANO aģentūru un privāto palīdzības organizāciju pārstāvju darba grupu, lai koordinētu palīdzības darbu. ANO darbinieki neslēpj, ka bēgļu plūsmas apmēri viņus pārsteidz.

Mjanmas rietumos notiekošā vardarbībā, kas uzliesmoja 25. augustā pēc rohindžu nemiernieku uzbrukumiem policijas posteņiem Rakhainas štatā, zaudējuši dzīvību aptuveni 400 cilvēku. Vardarbība lielākoties vērsta pret musulmaņiem, taču cietuši arī hinduisti.

Mjanmā iedzīvotāju vairākums ir budisti, bet musulmaņi un hinduisti ir reliģiskas minoritātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!