Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Apvienoto Nāciju Organizācija aicinājusi Irākas Kurdu autonomā apgabala prezidentu Masudu Barzani (titulbildē) atteikties no plāniem rīkot neatkarības referendumu un sākt sarunas ar federālo valdību, lai trīs gadu laikā panāktu risinājumu attiecībās ar Bagdādi.

ANO īpašais pārstāvis Irākā Jans Kubišs solījis starptautiskās kopienas atbalstu tūlītējām "strukturētām, ilgtspējīgām, intensīvām un uz rezultātu orientētām partnerības sarunām" ANO Drošības padomes uzraudzībā par to, kā atrisināt "visas problēmas un akūtos jautājumus" starp Bagdādi un Kurdu autonomā apgabala galvaspilsētu Erbīlu.

Barzani administrācijai no savas puses būtu jāatsakās no referenduma rīkošanas vismaz līdz sarunu beigām.

"Tāds ir piedāvājums - ja viņi pieņems šo alternatīvu, sarunas notiks," Kubišs sacījis ziņu aģentūrai AFP, izsakot cerību saņemt atbildi tuvākajās divās vai trīs dienās.

Kā ziņots, Irākas Kurdistānas parlaments piektdien apstiprināja reģiona neatkarības referenduma rīkošanu 25.septembrī.

Centrālā valdība Bagdādē kategoriski iebilst pret plānoto referendumu, kas esot nelikumīgs un antikonstitucionāls. Lai gan plebiscīts nav juridiski saistošs, tas galu galā var novest pie reģiona neatkarības.

Referendumu nosoda arī Irākai kaimiņos esošā Turcija un Irāna, kur arī mīt lielas kurdu minoritātes. Bažas par to paudušas arī ASV un citas rietumvalstis.

Irākas Kurdu apgabals tika izveidots 1992.gadā un ieguva oficiālu autonomiju pēc tam, kad 2003.gadā ASV vadītā iebrukuma rezultātā tika gāzts Sadama Huseina režīms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!