Foto: Sputnik/Scanpix

Krievija, Irāna un Turcija piektdien vienojušās par ceturtās deeskalācijas zonas robežām Sīrijas Idlibas provincē.

Krievijas, Irānas un Turcijas pārstāvju kopīgā paziņojumā pēc divu dienu sarunām Kazahstānas galvaspilsētā Astanā teikts, ka to spēki kopīgi patrulēs zonā. Krievija norīkojusi militāro policiju trīs pārējo drošības zonu robežu patrulēšanai.

Kā teikts paziņojumā, spēki tiks izvietoti atbilstoši kartēm, par kurām vienošanās tika panākta šomēnes Ankarā. Tiks izveidots kopīgs Krievijas, Irānas un Turcijas koordinācijas centrs, lai koordinētu deeskalācijas spēku darbību.

Uz sarunām delegācijas bija nosūtījusi gan Sīrijas valdība, gan bruņotā opozīcija. Paziņojumā arī teikts, ka oktobra beigās Astanā notiks jauna sarunu kārta.

Idliba, kopš to 2015. gadā sagrāba džihādistu un mēreno nemiernieku alianse, ir vienīgā province Sīrijas ziemeļos, kas pilnībā atrodas ārpus centrālās valdības kontroles.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 330 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!