Divas Krievijas lielākās kinoteātru ķēdes "Formula Kino" un "Cinema Park" drošības apsvērumu dēļ ir atteikušās izrādīt režisora Alekseja Učiteļa filmu "Matilde", kurā stāstīts par nākamā imperatora Nilolaja II romānu ar balerīnu Matildi Kšesinsku.

Vairāki citi kinoteātru tīkli portālam "Currenttime" atklāja, ka lēmumu par filmas demonstrēšanu pieņems septembra beigās, lai gan jau kopš vasaras "Matilde" tiek reklamēta kā gada gaidītākā filma.

Bažas par drošību šīs filmas sakarā kinoteātru pārstāvji skaidro ar draudiem, kas saņemti no kādas pareizticīgo aktīvistu kustības "Kristīgā valsts – Svētā Krievzeme", kas brīdina, ka filmas demonstrēšana var novest pie asinspirts un pilsoņu kara.

Diskusijas ap filmu "Matilde", kurā stāstīts par neprecētā kroņprinča Nikolaja mīlestību ar balerīnu Kšesinsku, Krievijā virmo jau mēnešiem.

Lielā mērā diskusija kļuva ievērojama, pateicoties Krievijas Valsts domes deputātei un bijušajai Krimas prokurorei Nataļjai Poklonskai, kura jau iepriekš ir izrādījusi savu aizraušanos ar caru Nikolaju II, nesot viņa portretu Otrā pasaules kara piemiņas pasākumā "Nemirstīgais pulks" un stāstot, ka Krimā Nikolaja krūšutēls apraudājies.

Taču viņa nav vienīgā, kas iestājas pret filmu "Matilde", kas "aizskarot ticīgo jūtas". Aizliegt filmu Ziemeļkaukāzā pieprasīja arī Čečenijas līderis Ramzams Kadirovs un Dagestāna.

Filmas pretinieki apšauba, kā šāda labi dokumentēta Nikolaja dzīves epizode vispār būtu notikusi, apgalvojot, ka kroņprincis nekad nebūtu iemīlējies "pavisam neglītā" polietē, kā to raksturoja Poklonska.

Pēdējo divi nedēļu laikā neidentificēti uzbrucēji ir iemetuši Molotova kokteiļu pudeles filmas režisora Učiteļa Sanktpēterburgas studijā un aizdedzinājuši divas automašīnas pie viņa juristu biroja Maskavā, atstājot notikuma vietā skrejlapas ar tekstu "Dedzināts par Matildi", atgādina "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Savukārt kinoteātri jau gada sākumā saņēmuši draudu vēstules, ka tie "varētu nodegt", ja izrādīs "Matildi". Vēstuli parakstījusī grupa "Kristīgā valsts – Svētā Krievzeme" apgalvo, ka tās rindās ir biedri no visas Krievijas, kuri ir gatavi ziedot savas dzīvības "patiesas pareizticības" vārdā.

4. septembrī kāds filmas pretinieks aizdedzināja automašīnu pie kinoteātra ieejas Jekaterinburgā. Pēdējo nedēļu notikumi ir pievērsuši uzmanību iepriekš maz zināmajai "Kristīgajai valstij", kas saistību ar incidentiem gan noliedz.

Kustības līderis Aleksandrs Kaļiņins RFE/RL stāstīja, ka organizācija izveidota jau 2010. gadā, tajā ir 350 aktīvi biedri gandrīz katrā Krievijas reģionā. Tiesa, pirmo reizi publiskas ziņas par šādu kustību medijos izskanēja tikai pēc draudu vēstuļu saņemšanas šogad janvārī.

Kustība uzskata, ka "Matilde" ir "provokācija, kas vērsta pret Krievijas valstiskuma pašu sirdi" un mēģinājumi sagraut valsts garīgos pamatus. 33 gadus vecais Kaļiņins apgalvo, ka 2012. gadā pārdzīvoja klīnisko nāvi, kuras laikā nokļuvis ellē, bet pēc tam redzējis pašu Jēzu Kristu.

Kopš 2012. gada Ļipeckas iedzīvotājs "Youtube" kanālā publicē reliģiska satura video. "Gaisā nav pareizticības gara. Valsts ir piepildīta ar netīriem naudas puvekļiem. Mums ir iespēja pierādīt visiem šiem neliešiem, ka vēl ir īstena pareizticīgā zeme, ka ir īsteni pareizticīgie, kas ir gatavi mirt par mieru savā zemē," viņš stāsta kādā rullītī.

Organizācija par savu galveno mērķi uzskata aizsargāt valsti no ārējām destruktīvām ietekmēm un konsolidēšanos ap prezidentu Vladimiru Putinu.

Intervijā portālam "Meduza" Kaļiņins skaidro, ka pareizticīgai valstij ir jābūt tādai kā Irāna un ka Krievijai tagad ļoti noderētu Ivans Bargais.

Interesanti, ka vēl viens svarīgs grupas aktīvists Mirons Kravčenko esot vēlējies karot abās pusēs Krievijas un Ukrainas konfliktā Donbasā, atsaucoties uz Kaļiņinu, raksta portāls "Pleskavas guberņa".

13. septembrī Kaļiņins paziņoja, ka nesenais viltus spridzināšanas draudu vilnis, kas pēdējās dienās pāršalcis Krieviju, domājams, ir saistīts ar pret filmas "Matilde" noskaņotiem aktīvistiem.

Taču, tāpat kā dedzināšanu gadījumos, savu saistību ar draudu zvaniem viņš noliedz.

Traci ap filmu "Matilde" ir komentējis Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, kurš spiediena izdarīšanu pret kinoteātriem nosauca par ekstrēmisma izpausmēm, kas ir pilnībā nepieņemamas. Peskovs arī uzsvēra, ka šāda radikālo kristiešu organizācija nav oficiāli reģistrēta un ka pret filmas režisoru Učeteļu ir vērsušies anonīmi ekstrēmisti.

Savukārt divi Krievijas deputāti ir lūguši Iekšlietu ministrijai un Federālajam drošības dienestam pārbaudīt grupas darbību.

Pareizticīgā baznīca tikmēr distancējas no "Kristīgās valsts" un norāda, ka grupa nav tiesīga runāt baznīcas vārdā un nepārstāv ticīgo kopienu. Pats Kaļiņins gan apgalvo, ka viņa kustībai attiecības ar baznīcu ir labas.

Putina kritiķi uzskata, ka Kremļa līdzšinējā politika tikai stiprina dažādu reliģisko, kaujinieku un nacionālistu aktīvistu nesodāmības sajūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!