Foto: EPA/Scanpix/LETA

Starptautiskais teroristu grupējums "Al Qaeda" aicinājis musulmaņus visā pasaulē nākt palīgā rohindžiem un izvērst džihādu Mjanmā.

Mjanmas rietumos notiekošajā vardarbībā, kas sākās 25. augustā pēc musulmaņu rohindžu nemiernieku uzbrukumiem policijas posteņiem Rakhainas štatā, nogalināti apmēram 400 cilvēku. Vardarbība lielākoties bija vērsta pret musulmaņiem, taču cietuši arī hinduisti.

Mjanmā iedzīvotāju vairākums ir budisti, bet musulmaņi un hinduisti ir reliģiskas minoritātes. "Al Qaeda" izplatītajā paziņojumā musulmaņi visā pasaulē aicināti nākt palīgā Mjanmas rohindžiem, no kuriem vairāk nekā 300 000 pēdējās divās nedēļās aizbēguši uz Bangladešu.

"Šādā situācijā nepieciešams militārs atbalsts. Ja ienaidnieks uzbrūk musulmaņu zemei un šīs zemes cilvēki nespēj atvairīt agresiju sava vājuma vai mazā skaita dēļ, pienākums kļūst no vispārēja pienākuma par individuālu pienākumu," teikts paziņojumā.

Kopš vardarbības uzliesmošanas Mjanmā vairākas ekstrēmistu grupas paudušas atbalstu rohindžiem. Indonēzijas islāmistu aizsardzības fronte paziņoja, ka aptuveni 1000 musulmaņu jau piekrituši iesaistīties džihādā Mjanmā. Mjanmas un Indonēzijas attiecības ir vēsas un apmainīšanās ar izlūkošanas informāciju abu valstu starpā ir vāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!