Foto: Shutterstock
Vācijas tiesa veselības apsvērumu dēļ izbeigusi tiesas prāvu pret bijušo Aušvicas nāves nometnes sanitāru Hūbertu Cafki, kurš bija apsūdzēts slepkavībā.

"Apsūdzētais demences dēļ vairs nav spējīgs sekot tiesai," paziņoja Meklenburgas-Priekšpomerānijas federālās zemes tiesas preses pārstāvis.

96 gadus vecais Cafke tika vainots par līdzdalību 3681 cilvēka slepkavībā Aušvicas nāves nometnē.

Viņš bija Aušvicas nometnes sanitārs no 1944. gada 15. augusta līdz 1944.gada 14.septembrim, un šajā laikā nometnē ieradās 14 vilciena sastāvi ar ieslodzītajiem, no kuriem daudzi vēlāk tika noslepkavoti gāzes kamerās.

Cafkes tiesas prāva sākās pagājušā gada martā, bet oktobrī tika apturēta, kad apsūdzības puse un līdzprasītāji pārmeta tiesnesim objektivitātes trūkumu. Decembrī tiesa nolēma prāvu atsākt. Vairākus gadu desmitus pēc Otrā pasaules kara Vācijas tiesas kādreizējos nacistus tiesāja vienīgi par konkrētiem noziegumiem, kurus tie personīgi pastrādājuši.

Šī prakse mainījās 2011. gadā pēc bijušā nāves nometnes apsarga Džona Demjaņuka notiesāšanas. Demjaņuks tika notiesāts, pamatojoties tikai uz to, ka viņš bija strādājis Sobiboras nometnē okupētās Polijas teritorijā. Pēc šī precedenta mainījās juridiskais pamats bijušo nacistu režīma pārstāvju tiesiskai vajāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!