Foto: AFP/Scanpix/LETA
Spānijas valdība paudusi bažas par sociālās spriedzes pieaugumu Katalonijas autonomajā reģionā pēc neatkarības atbalstītāju demonstrācijas, kurā atbilstoši policijas aplēsēm piedalījies miljons cilvēku.

"Daži cilvēki ir ieinteresēti kara klimata radīšanā, konflikta un agresijas uzkurināšanā," otrdien Spānijas televīzijā sacīja tieslietu ministrs Rafaels Katalā. Ministrs neizslēdza iespēju, ka 1.oktobrī, kad Katalonijas valdība plāno rīkot neatkarības referendumu, reģiona ielās var izraisīties sadursmes. Madrides Konstitucionālā tiesa balsojumu aizliegusi.

Vaicāts, vai viņa valdība iedarbinās Spānijas konstitūcijas 155.pantu, kas atļauj centrālās valdības iejaukšanos, ja reģions pārkāpj konstitūciju, Katalā sacīja: "Tas ir instruments, pie kura mēs varam ķerties zināmos apstākļos."

Pirmdien vakarā Katalonijā miljons cilvēku piedalījās demonstrācijā reģiona neatkarības atbalstam. Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs vairākas reizes solījis, ka neļaus Spānijas bagātākajam un ekonomiski vissvarīgākajam reģionam atdalīties no pārējās Spānijas. "Nelegālais referendums" pat nenotiks, paziņojis Rahojs. Savukārt Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons negrasās pakļauties un sola, ka neatkarības referendums notiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!