Foto: Reuters/Scanpix

Izveidojušies jauni nelegālās imigrācijas maršruti caur Spāniju un Rumāniju, cilvēku kontrabandistiem šādi cenšoties apiet šķēršļus, ko Eiropas Savienība (ES) nelegālajai imigrācijai radījusi Vidusjūras austrumu un centrālajā daļā, otrdien paziņoja Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) amatpersona.

Imigrantu skaits, kas ierodas pa šiem maršrutiem, ir relatīvi zems, tomēr jaunie maršruti signalizē, ka cilvēku kontrabandisti meklē alternatīvas ES sasniegšanai, sacīja IOM reģionālā ES biroja direktors Eudženjo Ambrozi.

Atbilstoši IOM datiem, Spānijā pa jūras ceļu tikai 2017. gadā ieradušies 10 300 cilvēki. Ambrozi sacīja, ka tas "nav milzīgs skaitlis", tomēr arī tas ir četras reizes lielāks nekā 2016. gadā. Daži simti imigrantu ieradušies Rumānijā, šķērsojot Melno jūru, viņš norādīja.

"Tā ir skaidra pazīme, ka kontrabandisti raugās pēc alternatīvām - attiecībā uz to, cik dzīvotspējīgas alternatīvas varētu būt -, lai turpinātu biznesu," sacīja Ambrozi. Tas arī ir signāls, ka ES imigrācijas ierobežošanas politika nav efektīva.

"Pirmkārt, vienkārša plūsmas apturēšana nav atbilde, un, otrkārt, kopumā nestrādā," viņš sacīja. Šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, ieradušies teju 130 000 nelegālo imigrantu. Pa jūras ceļu ieradušos imigrantu skaits ir krities kopš 2015. gada, kad pa Vidusjūru Eiropā ieradās rekordliels skaits nelegālo imigrantu - viens miljons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!