Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Turcija parakstījusi līgumu ar Krieviju par zenītraķešu sistēmu "S-400" iegādi, kas ir Ankaras pirmais lielais ieroču iepirkums no Maskavas, otrdien ziņo Turcijas laikraksti.

Atsaucoties uz Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, laikraksti ziņo, ka tas ir nozīmīgākais līgums, kāds noslēgts starp Turciju un kādu NATO nepiederošu valsti. Spriežot pēc Erdogana sacītā, Turcija jau veikusi pirmo iemaksu. Erdogans norādīja, ka viņš un Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir apņēmības pilni šajā jautājumā.

Zenītraķešu sistēmu iegāde no valsts, kas neietilpst NATO, visticamāk, raisīs bažas Rietumos par to savietojamību ar alianses militāro aprīkojumu. Erdogans norādīja, ka Turcijai ir tiesības izvēlēties, kur iegādāties militāro tehniku atbilstoši savām vajadzībām. "Mēs paši pieņemam lēmumus par savu neatkarību, mums ir pienākums īstenot drošības pasākumus, lai aizsargātu savu valsti," sacīja prezidents.

Maskava arī apstiprinājusi, ka Turcija parakstījusi līgumu par "S-400" iegādi no Krievijas, un sākts darbs pie līguma izpildes.
Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgs militāri tehniskās sadarbības jautājumos Vladimirs Kožins skaidroja, ka "S-400" ir viena no sarežģītākajām sistēmām, ko veido daudz dažādu materiālu.

Kožins arī uzsvēra, ka visi pieņemtie lēmumi, kas saistīti ar šo līgumu, ir saskaņā ar Krievijas stratēģiskajām interesēm. "Šī iemesla dēļ mēs pilnībā saprotam vairāku Rietumu valstu reakciju, kuras mēģina izdarīt spiedienu uz Turciju," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!