Foto: AP/Scanpix / LETA

Bijušais Gruzijas prezidents un Ukrainas opozīcijas partijas "Jauno spēku kustība" līderis Mihails Saakašvili izsludināts meklēšanā par nopietnām kriminālapsūdzībām, pirmdien paziņoja Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs.

Saakašvili draud cietumsods līdz pieciem gadiem par nelegālu robežas šķērsošanu. Avakovs nosodīja robežas šķērsošanu kā politisku provokāciju un pavēstīja, ka uzdevis varasiestādēm nelietot ieročus, lai arī uz to bijušas visas tiesības.

Jau ziņots, ka Saakašvili atbalstītāji uz Ukrainas un Polijas robežas svētdienas vakarā izlauzās cauri slēgtajam Ukrainas robežpunktam un ieveduši Saakašvili Ukrainā, un viņš ieradies Ļvivā.

Ukrainas parlamenta deputāts Jurijs Derevjanko telekanālam "NewsOne" pastāstīja, Saakašvili atbalstītāji pārrāvuši Ukrainas robežsargu un policistu ķēdi, ciešā lokā iekļāvuši Saakašvili un viņu pavadošos Ukrainas politiķus un sabiedriskos darbiniekus, un ieveduši viņus Ukrainas teritorijā.
Pēc tam robežsargi un policisti notiekošajā nav iejaukušies, sacīja Derevjanko, kurš ir no bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko partijas "Tēvzeme" ("Batjkivščina").

To, ka Saakašvili iekļuvis Ukrainā, apstiprinājis Ukrainas Valsts robežapsardzes dienesta priekšnieka palīgs Oļegs Slobodjans. "Pūlis izlauzās cauri Šegiņu kontrolpunktam. Sākās kautiņš... Pašlaik ir pat grūti prognozēt šīs situācijas sekas," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis Slobodjans.

Savukārt Saakašvili un viņu pavadošās personas vairāku automašīnu kolonnā devies uz Ļvivu. Par to viņš telefoniski pavēstīja telekanālam "NewsOne".

"Jauno spēku kustības" preses dienesta pārstāve Marjana Počtare paziņoja, ka Ļvivā laukumā pie pašvaldības Saakašvili plāno tikties ar saviem atbalstītājiem. Tiek ziņots, ka Saakašvili ieradies Ļvivā un ticies ar pilsētas mēru Andriju Sadoviju. Ukrainas Iekšlietu ministrija tikmēr pavēstīja, ka pie robežas notikušajā sadursmē ar Saakašvili atbalstītājiem ievainoti 11 policisti un pieci robežsargi. Radio "Brīvība" vēsta, ka pēc incidenta pie robežas situācijas skaidrošanai Polijas Ārlietu ministrija izsaukusi Ukrainas vēstnieku.

Polijā svētdien tika apturēts pasažieru vilciens, ar kuru Saakašvili plānoja atgriezties Ukrainā, kas paziņojusi, ka viņš valstī netiks ielaists, un Saakašvili nolēma Ukrainā iebraukt ar autobusu, taču Ukrainas robežsargi slēdza kontrolpunktu. Sākumā Saakašvili kopā ar atbalstītājiem, kuru vidū ir arī bijusī Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko, bija iecerējis no Polijas iebraukt Ukrainā ar automašīnu caur Krakovecas robežpunktu, pie kura svētdien sapulcējies liels Gruzijas eksprezidenta atbalstītāju skaits. Tomēr vēlāk viņš paziņoja, ka, lai izvairītos no provokācijām, dosies uz Ukrainu ar vilcienu no Polijas dienvidaustrumu pilsētas Pšemislas.

Saakašvili iekāpa vilcienā Pšemislas stacijā pie Ukrainas robežas un plānoja no vilciena izkāpt Ļvivā. Tomēr vilciena administrācija paziņoja, ka Pšemislas - Kijevas maršruta vilciens nedosies ceļā, kamēr Gruzijas eksprezidents vilcienu neatstās, jo tāds rīkojums saņemts no Ukrainas valsts dzelzceļa, kas savukārt rīkojumu saņēmis no Ukrainas policijas.

Vilciena translācijas sistēmā tika pavēstīts, ka vilcienā atrodas persona, kam aizliegts iebraukt Ukrainā, un vilciens nesāks braukt, kamēr šī persona vilcienu neatstās. Vēlāk tika paziņots, ka Pšemislā ieradīsies Ukrainas valsts dzelzceļa uzņēmuma "Ukrzaļizņicja" organizēti autobusi, kas vilciena pasažierus nogādās Ukrainā. Lielākā daļa pasažieru no vilciena izkāpa.

Pēc tam Saakašvili kopā ar atbalstītājiem, kuru vidū bija arī Timošenko, devās uz Ukrainu ar autobusu, kurš izbrauca cauri Medikas kontrolpunktam robežas Polijas pusē, kur tika veikta autobusā esošo cilvēku robežkontrole. Tomēr robežas Ukrainas pusē robežsargi slēdza Šegiņu kontrolpunktu, paziņojot, ka no Drošības dienesta Kijevā saņemtas ziņas, ka robežpunkts esot mīnēts, tāpēc jāgaida, kamēr ieradīsies sapieri un veiks pārbaudi. Kopā ar Saakašvili uz Ukrainu devās arī viņa sieva Sandra Rulofsa un 11 gadus vecais dēls Nikolozs.

Jau ziņots, ka Saakašvili, kurš pašlaik ir persona bez pilsonības, vairākkārt solīja svētdien atgriezties Ukrainā, lai gan Gruzija lūgusi Kijevu viņu aizturēt un izdot. Gruzija vēlas panākt Saakašvili izdošanu, jo viņam izvirzītas apsūdzības saistībā ar vardarbīgu protestētāju izklīdināšanu 2007.gadā un kratīšanu privātā televīzijas kanāla "Imedi" redakcijā.

Gruzijas pilsonību Saakašvili zaudēja 2015.gadā, kad Ukrainas prezidents Petro Porošenko viņam piešķīra šīs valsts pilsonību un iecēla par Odesas apgabala gubernatoru, bet šogad jūlijā viņam tika atņemta Ukrainas pilsonība ar pamatojumu, ka migrācijas anketā Saakašvili nav pieminējis pret viņu Gruzijā ierosinātos kriminālprocesus. Odesas apgabala gubernatora amatā Saakašvili atradās pusotru gadu, bet tad demisionēja, apsūdzot prezidentu Porošenko solījumu nepildīšanā un norādot, ka tiek bremzēti viņa centieni cīnīties pret korupciju augstu ierēdņu aprindās.

Saakašvili uzskata, ka Ukrainas pilsonība viņam atņemta netaisnīgi un vēlas atgriezties Ukrainā, lai mainītu šo situāciju.

"Visi pret mani spertie soļi Gruzijā un Ukrainā bija nelikumīgi," telefonintervijā ziņu aģentūrai AFP paziņoja Saakašvili, piebilstot, ka viņam ir atbalstītāji gan Ukrainā, gan Gruzijā.
Viņš uzsvēra, ka Gruzija pieprasījusi viņu izdot oligarhu iespaidā, kuri baidoties no viņa klātbūtnes Ukrainā, kur viņš cīnījies pret korupciju. Saakašvili apgalvo, ka Gruzijas viņam izvirzītās apsūdzības varas ļaunprātīgā izmantošanā ir politiski motivētas.

Saakašvili uzskata, ka likums ir viņa pusē gan Gruzijā, gan Ukrainā un vēlas Ukrainas tiesās aizstāvēt sevi pret izdošanu. "Tagad viņi tieši draud deportēt mani uz Gruziju. Taču, lai varētu mani izdot, man fiziski jāatrodas Ukrainā. Mani ir jāielaiž Ukrainā, man ir jāiet cauri tiesu procesam Ukrainā," sacīja Saakašvili. "Es esmu Ukrainas patriots, jo daudzus gadus no savas dzīves esmu pavadījis Ukrainā," viņš piebilda.

"Man ir politiskā partija, kuru vadu Ukrainā. (..) Man ir pienākumi pret cilvēkiem, kuri pievienojās manai partijai. kuri atbalsta mani," norādīja Saakašvili, uzsverot, ka viņa darbs Ukrainā vēl nav beidzies. "Man Ukraina nav pabeigta lieta, mums jāturpina cīnīties un jāpabeidz reformas. Tādēļ es esmu tik motivēts doties atpakaļ," sacīja Saakašvili. Viņš uzsvēra, ka nebaidās tikt izdots Gruzijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!