Ceturtdien kosmosā jau piekto reizi palaists ASV Gaisa spēku īpaši slepenais kosmosa kuģis. Šoreiz no Floridā esošā NASA Kenedija kosmosa centra mazo bezpilota atspoļkuģi jeb orbitālo testa moduli "X-37B" kosmosā uzveda privātās kompānijas "SpaceX" izstrādātā "Falcon" palaidējraķete.

Divi šādi ASV Gaisa spēku kosmosa kuģi kopš 2010. gada kosmosā kopumā pavadījuši jau piecarpus gadus, bet amatpersonas nav atklājušas, kāda ir to misija. Iepriekšējā misija ilga nepilnus divus gadus un noslēdzās šī gada maijā, atspoļkuģim nosēžoties NASA lidlaukā.

Pēc kuģa palaišanas privātā kompānija "SpaceX" veiksmīgi nosēdināja savu palaidējraķeti atpakaļ kosmosa stacijā, lai to izmantotu atkārtoti. Gaisa spēku pārstāvji norādījuši, ka "X-37B" programmā vēlas izmantot dažādu kompāniju un institūciju transporta pakalpojumus, lai vajadzības gadījumā to būtu iespējams palaist pēc iespējas ātrāk.

Lai gan nav atklāta mini atspoļkuģa misijas jēga, zināms, ka tas ir nepilnus deviņus metrus garš un nedaudz vairāk nekā četrus metrus plats jeb gandrīz piecreiz mazāks par agrākajiem NASA pilotējamajiem atspoļkuģiem.

Šī ir pirmā reize, kad "Falcon" raķete izmantota atspoļkuģa palaišanai. Kosmosa kuģa palaišana bija arī "SpaceX" spēju demonstrācija, jo šī bija jau 16 veiksmīgā palaidējraķetes atgriešanās pēc kravas nogādāšanas kosmosā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!