Foto: Reuters/Scanpix

Meksikas valdība, protestējot pret pagājušajā nedēļā notikušo Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu, ceturtdien paziņojusi, ka izraida no savas teritorijas šīs totalitārās valsts vēstnieku, ziņo aģentūra "Reuters".

Paziņojumā norādīts, ka vēstniekam Kimam Hjongilam ir dotas 72 stundas laika pamest Meksiku. Mehiko uzsver, ka ar pilnīgu noraidījumu izturas pret Phenjanas pēdējām aktivitātēm kodolieroču jomā un ka tās ir nopietns drauds reģionam un visai pasaulei.

Meksika tradicionāli cenšas izvairīties no diplomātiskiem konfliktiem, taču dažos pēdējos mēnešos ir ieturējusi stingru valodu, nosodot Venecuēlas un Ziemeļkorejas valdības, kas nonāk arvien lielākā politiskā izolācijā.

Meksikas neparasti stingrais solis, izraidot vēstnieku, tuvina Mehiko ASV ieturētajai politikas līnijai laikā, kad attiecības ar Vašingtonu sarežģī prezidenta Donalda Trampa nodoms pārtraukt Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības līgumu (NAFTA).

"Ziemeļkorejas kodolaktivitātes ir nopietns risks starptautiskajam mieram un drošībai un rada arvien lielākus draudus reģiona tautām, tostarp ar svarīgiem Meksikas sabiedrotajiem Japānai un Dienvidkorejai," teikts Meksikas valdības paziņojumā.

Meksikas Ārlietu ministrija gan precizē, ka vēstnieka izraidīšana nenozīmē diplomātisko attiecību saraušanu ar Ziemeļkoreju.

Meksika ar ceturtdienas paziņojumu pievienojas starptautiskajam Ziemeļkorejas nosodījumam par tās nemitīgajiem ballistisko raķešu izmēģinājumiem un 3. septembrī notikušo kodolizmēģinājumu.

Vēstīts, ka Ziemeļkoreja 3. septembrī veica sesto un līdz šim spēcīgāko atombumbas izmēģinājumu, kas izraisīja 6,3 magnitūdas spēcīgu zemestrīci. Phenjana apgalvoja, ka ir izmēģināta ūdeņraža bumba, kas piemērota uzmontēšanai tālas darbības raķetēm.

Pazemes kodolsprādziens notika Pjungjeri poligonā valsts ziemeļaustrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!