Foto: Reuters/Scanpix

Indijai jābūt sagatavotai vajadzības gadījumā karot vienlaikus divās frontēs pret Pakistānu un Ķīnu, paziņojis otras apdzīvotākās pasaules valsts armijas virspavēlnieks Bipins Ravats, raksta militārais portāls "Janes".

Trešdien Sauszemes karamākslas studiju centra rīkotā seminārā valsts galvaspilsētā Ņūdeli ģenerālis Ravats paziņoja, ka par spīti tam, ka visas trīs valsts ir bruņojušās ar kodolieročiem, karošana iespējama "realitātes ietvaros" uz Indijas ziemeļu un rietumu robežām ar Ķīnu un Pakistānu.

Viņš uzsvēra, ka Ķīna jau ir sākusi stiprināt savus muskuļus, pamazītēm ieņemot Indijas teritoriju, tādējādi testējot sliekšņa robežas. "Par Ķīnu mums ir jāuztraucas un jābūt gataviem situācijām, kuras var pāraugt konfliktos," paziņojis Indijas armijas virspavēlnieks.

Pēdējā desmitgadē Ķīna aizvien aktīvāk pārņem jaunas zemes, pārceļot robežu dziļāk Indijā, portālā "Project Syndicate" satraukumu par Indijas pasivitāti iepriekš pauda Deli Politikas izpētes centra stratēģisko studiju profesors Brahma Čelenejs. Ķīnas okupēšanas stratēģija ir unikāla – tā burtiski vidēji ik 24 stundas kādā punktā pārceļ robežu par aptuveni kilometru dziļāk kaimiņvalsts teritorijā.

Indijas iekšlietu ministrs Kirens Ridžidžu jau agrāk norādījis uz problēmu, ka Ķīnas Tautas atbrīvošanas armija aktīvi iebrūk Indijā, vietās, kurās nav robežsargu. Tiek lēsts, ka pēdējo desmit gadu laikā Ķīna tādā veidā okupējusi aptuveni 2000 kvadrātkilometru lielu teritoriju.

Savukārt Pakistāna ir vēsturisks Indijas ienaidnieks, ar kuru tai ir neatrisināts robežkonflikts Kašmiras reģionā. Kopš abu valstu izveidošanas abas valstis iesaistījušās četros savstarpējos karos, no kuriem pēdējais bija 1999. gadā.

Ķīnai ir skaitliski lielākā armija pasaulē ar 2 183 000 karavīru aktīvajā dienestā, Indijai ir skaitliski otra lielākā armija pasaulē ar 1 395 100 aktīvajā dienestā esošu karavīru, bet Pakistānai ir sestā lielākā armija ar 653 800 karavīriem aktīvajā dienestā, liecina "Starptautisko Stratēģisko studiju institūta" jaunākie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!