Viesuļvētra "Irma" nopostījusi 95% no Francijai piederošā Senmartēnas salas daļas, paziņojusi kāda vietējā amatpersona.

Piektās kategorijas viesuļvētra, kas jau laupījusi vismaz septiņu cilvēku dzīvības, virzās uz ASV Floridas štatu

"Tā ir milzīga katastrofa. 95% no salas ir iznīcināti. Es esmu šokā. Tas ir biedējoši," sacīja amatpersona, piebilstot, ka salai nepieciešama ārkārtas palīdzība.

"Jāevakuē slimie cilvēki, jāevakuē iedzīvotāji, jo nezinu kur viņus te var izmitināt," norādīja amatpersona.

Senmartēnas Francijas daļā dzīvo 40 000 cilvēku un aptuveni arī tikpat salas Nīderlandes daļā. Francijas aizjūras teritoriju ministre Anika Žirandēna devusies uz Gvadelupu, lai novērtētu situāciju.

Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien pēc krīzes sanāksmes Iekšlietu ministrijā brīdināja, ka upuru skaits būs "skarbs un nežēlīgs" un ka vētras nodarītais posts salās ir "ievērojams".

"Irma" nodarījusi plašus postījumus arī citās Karību jūras salās, skārusi Puertoriko un virzās uz ASV Floridas štatu.

Francijai piederošajā Senmartēnas salas daļā gāja bojā vismaz seši cilvēki.

"Šis nav galīgais upuru skaits. Ne tuvu tam," prefekts sacīja žurnālistiem, piebilstot, ka vēl nav bijis iespējams pārmeklēt visu salu.

"Irma" arī izraisījusi viena cilvēka bojāeju Barbudas salā un nodarījusi plašus postījumus šajā salā, paziņoja Antigvas un Barbudas premjerministrs Gastons Brauns.

Piektās kategorijas viesuļvētra "Irma" "norāvusi ēku jumtus", izraisījusi plūdus un sarāvusi sakarus starp Parīzi un Francijas pārvaldītajām Senmartēnas un Senbartelmī salām.

Senmartēnā sapostītas valdības ēkas, kas salā bijuši vispamatīgāk būvētie nami, atzina Francijas iekšlietu ministrs Žerārs Kolons.
Francijas valdība iepriekš pauda bažas par tūkstošiem cilvēku, kas Senbartelmī, kā arī Francijas un Nīderlandes starpā sadalītajā Senmartēnā atteikušies meklēt patvērumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!